Cum ne afectează variațiile de temperatură și ce e de făcut

Ultima actualizare:

    Copiii sunt printre cei mai afectați de oscilațiile de temperatură
Copiii sunt printre cei mai afectați de oscilațiile de temperatură

Un rece, una caldă. Cam așa au fost ultimele zile, de nu mai știm nici cum să ne îmbrăcăm. Astfel că suntem foarte vulnerabili în fața răcelilor și guturaiului. Pe de altă parte, umezeala, precipitațiile și frigul îi afectează pe unii bolnavi cronici. Avem câteva sfaturi de la medic pentru a putea să depășiți cu bine această perioadă.

Într-o zi plouă și avem temperaturi scăzute, în altă zi e soare și avem valori mult peste cele normale. Organismul nostru e bulversat, pentru că nu are timp să se adapteze la vremea de afară.

Iată care sunt urmările și ce putem face!

Ne îmbolnăvim foarte uşor

Oscilaţiile de temperatură ne slăbesc sistemul imunitar. În mod normal, organismul se adaptează la schimbările de temperatură în două săptămâni, iar o imunitate slăbită face ca organismul să contacteze mult mai uşor virusurile răspândite în aer. Aşa se face că, atunci când temperaturile sunt ba mici, ba mari, răcim mai repede decât dacă temperaturile ar fi constante. Pe lângă răceală, variaţiile de temperatură ne fac mult mai vulnerabili în fața gripei, virozelor și în fața altor afecțiuni respiratorii.

Se agravează bolile cardiovasculare

Totodată, variaţiile de temperatură agravează afecţiunile cardiovasculare din cauza frecventelor şocuri termice: în casă este cald, afară este frig. În aceste condiţii, muşchiul inimii este afectat, iar sănătatea devine tot mai fragilă.

Ne dor oasele

Fluctuaţiile de temperatură îşi spun cuvântul şi asupra oaselor, articulaţiilor, muşchilor şi tendoanelor. De aceea, în zilele în care temperaturile se schimbă brusc, este posibil să simţiți că aveți dureri în tot organismul.

Astmaticii pot fi afectați

De suferit ar putea avea şi reumaticii, deoarece durerile se amplifică în zilele ploiase şi când au loc oscilaţii de temperatură. De asemenea, starea de sănătate a persoanelor în vârstă care suferă de astm se poate înrăutăţi din cauza scăderii presiunii. Medicii le recomandă să iasă cât mai puțin din casă, în astfel de zile.

Așa ne putem proteja

Oricât de mult ați încerca, nu aveți cum să evitaţi variaţiile de temperatură, dar puteţi să vă întăriți sistemul imunitar. Dacă reuşiţi să faceți acest lucru, veți reuși să fentați bolile specifice anotimpului friguros. Dr. Cristina Enescu, medic primar medicină de familie, ne învață cum să facem asta:

# Spălați-vă pe mâini sau folosiți geluri antibacteriene pentru a omorî bacteriile şi germenii contactaţi de pe obiectele murdare

# Nu vă schimbați vestimentaţia groasă chiar dacă într-o zi temperaturile sunt mai ridicate. Un organism obosit este vulnerabil în faţa bolilor şi se adaptează mai greu la schimbările de temperatură.

# Dormiți suficient! Un somn de 7-8 ore pe noapte ajută organismul să se refacă după toate agresiunile la care a fost supus peste zi.

# Mâncați bine! Când este frig, aveți nevoie de o alimentaţie bazată pe legume, fructe, pește şi carne. Aceste alimente furnizează organismului vitaminele, mineralele, antioxidanţii şi nutrienţii de care are nevoie pentru a face faţă cu brio şocurilor termice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Letizia și Sofia colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net