De ce ajung fumătorii să pară mai bătrâni? Modul prin care fumatul afectează sănătatea pielii
Știm că fumatul are numeroase efecte negative asupra sănătății noastre, iar în ceea ce privește sănătatea pielii, riscurile sunt foarte mari. De ce ajung fumătorii să pară mai bătrâni? Atunci când fumezi, întregul tău corp este afectat, de la îmbătrânirea prematură și lăsarea pielii până la carcinomul cu celule scuamoase și multe altele.
Cum îți afectează fumatul pielea?
Fumatul duce la producerea de radicali liberi, cauzată de toxinele din fumul de țigară. Aceștia duc la stres oxidativ, ceea ce înseamnă lipsa de oxigen pentru piele. Acest lucru poate provoca daune temporare, dar și permanente pielii dumneavoastră. Radicalii liberi pot crește, de asemenea, șansele fumătorilor de a suferi de cancer oral, căderea părului și boli ale gingiilor.
Tonus neuniform al pielii
Din cauza fluxului sanguin constrâns, tonusul pielii unui fumător obișnuit devine neuniform. Pielea pare palidă, aproape galbenă sau, din cauza lipsei de sânge, chiar cenușie. Atunci când vasele de sânge sunt mai proeminente, capilarele apar ca niște linii păienjenișoare pe epidermă.
Îmbătrânirea prematură
Unul dintre cele mai vizibile efecte ale fumatului sunt ridurile și liniile care încep să apară pe față. Fumătorii își încrețesc ochii pentru a-i proteja de fum, ceea ce provoacă picioarele de corb. În timp ce majoritatea oamenilor au picioare de cioară după o anumită vârstă, acestea apar mai devreme în cazul fumătorilor. Nicotina din tutun are un efect de deshidratare asupra organismului, deoarece este un diuretic.
De asemenea, fumatul reduce absorbția de vitamina A și C în piele, provocând îmbătrânirea prematură. Aceste vitamine sunt necesare pentru o piele sănătoasă, deoarece conțin antioxidanți.
Pielea își pierde elasticitatea
Atunci când fumezi, nicotina din tutun constrânge cantitatea de sânge care circulă către piele. De asemenea, toxinele afectează producția de colagen și elastină, ceea ce afectează elasticitatea pielii. Acest lucru face ca pielea să se lase și să cadă, dându-vă aspectul unei persoane mai în vârstă.
Căderea pielii nu se limitează doar la nivelul feței. Poate afecta partea superioară a brațelor și poate face ca pielea să fie lăsată; iar în cazul femeilor, și sânii. Acest lucru se datorează elastozei care apare
Psoriazis
Fumătorii își dublează șansele de a se îmbolnăvi de o formă de psoriazis cunoscută sub numele de pustuloză palmoplantar. De asemenea, se știe că aceștia au focare severe sau mai frecvente de psoriazis decât nefumătorii. Folosirea țigărilor pentru a face față stresului îi face mai vulnerabili.
Deși psoriazisul este o boală autoimună în care stresul poate fi un factor declanșator, se știe că nicotina slăbește sistemul imunitar și provoacă inflamații la nivelul pielii, pe lângă faptul că afectează negativ creșterea celulelor. Toți acești factori combinați pot crește riscul de psoriazis.