De ce facem pietre la rinichi. Acestea sunt cele mai frecvente cauze
În fiecare an, mai mult de jumătate de milion de oameni ajung la camerele de gardă pentru probleme la rinichi. Se estimează că unul din zece oameni va avea o piatră la rinichi la un moment dat în viață.
Ce este o piatră la rinichi?
O piatră la rinichi este un obiect dur care este făcut din substanțe chimice ce se găsesc în urină. Există patru tipuri de pietre la rinichi: oxalat de calciu, acid uric, struvit și cistina. O piatră la rinichi poate fi tratată cu litotripsie cu undă de șoc, uteroscopie, nefrolitomie percutanată sau nefrolitotripsie. Simptomele comune includ durere severă în partea inferioară a spatelui, sânge în urină, greață, vărsături, febră și frisoane sau urină care miroase urât sau arată tulbure.
Urina are diverse deșeuri dizolvate în ea. Când există prea multe deșeuri în prea puțin lichid, încep să se formeze cristale. Cristalele atrag alte elemente și se unesc pentru a forma un solid care va deveni mai mare dacă nu este eliminat din corp cu urina. De obicei, aceste substanțe chimice sunt eliminate prin urină de către maestrul chimist al organismului: rinichiul. La majoritatea oamenilor, un lichid suficient le spăla sau alte substanțe chimice din urină opresc formarea unei pietre. Substanțele chimice care formează pietre sunt calciu, oxalat, urat, cistina, xantină și fosfat.
După ce se formează, piatra poate rămâne în rinichi sau poate călători pe tractul urinar în ureter. Uneori, pietrele minuscule ies din organism prin urină fără a provoca prea multă durere. Dar pietrele care nu se mișcă pot provoca o rezervă de urină în rinichi, ureter, vezică urinară sau uretră. Aceasta este ceea ce provoacă durerea.
Simptome
Unele pietre la rinichi sunt la fel de mici ca un grăunte de nisip. Altele sunt mari ca o pietricică. Câteva sunt la fel de mari ca o minge de golf! Ca regulă generală, cu cât piatra este mai mare, cu atât simptomele sunt mai vizibile.
Simptomele pot fi unul sau mai multe dintre următoarele:
- durere severă de fiecare parte a spatelui inferior
- durere mai vagă sau durere de stomac care nu dispare
- sânge în urină
- greață sau vărsături
- febră și frisoane
- urină care miroase urât sau care arată tulbure
Piatra la rinichi începe să doară atunci când provoacă iritare sau blocare. Aceasta se dezvoltă rapid până la durere extremă. În cele mai multe cazuri, pietrele la rinichi trec fără a provoca leziuni, dar de obicei nu fără a provoca multă durere. Calmantele durerii pot fi singurul tratament necesar pentru pietrele mici. Poate fi necesar un alt tratament, în special pentru acele pietre care provoacă simptome de durată sau alte complicații. În cazuri severe, totuși, poate fi necesară o intervenție chirurgicală.
Cauzele pietrelor la rinichi
Cauzele posibile includ consumul prea puțin de apă, exercițiile fizice (prea mult sau prea puțin), obezitatea, intervenția chirurgicală pentru slăbire sau consumul de alimente cu prea multă sare sau zahăr. Infecțiile și antecedentele familiale pot fi importante la unii oameni. Consumul de prea multă fructoză se corelează cu creșterea riscului de a dezvolta o piatră la rinichi. Fructoza poate fi găsită în zahărul de masă și siropul de porumb bogat în fructoză, scriu cei de la Kidney.org.
"Pietrele la rinichi le faci pentru că ai inflamație în organism, pentru că obișnuiești să consumi prea mult zahăr și pentru că fluxul de sânge în corp nu este ce ar trebui. Dacă faci mișcare și crești fluxul, corpul își ia minerale cât îi trebuie și restul sunt eliberate, excesul. Corpul nu păstrează exces, decât atunci când nu funcționează bine. Deci, pietrele la rinichi sunt cauzate de inflamație, sunt cauzate de zahăr, de digestia afectată", a spus un renumit medic pe Tik Tok.