De ce nu e bine să beți Cola fără zahăr. Iată la ce riscuri grave vă supuneți dacă faceți asta
Nu beți Cola fără zahăr, chiar dacă vă doriți să pierdeți în greutate. Organizația Mondială a sănătății avertizează că îndulcitorii nu ajută și ar putea crește riscul de diabet și boli de inimă.
Înlocuirea zahărului cu îndulcitori nu vă va ajuta să pierdeți în greutate
Schimbarea zahărului cu îndulcitori nu vă va ajuta să pierdeți în greutate și poate provoca probleme de sănătate, spun noile recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății.
Sfaturile reprezentanților OMS sugerează că oamenii nu ar trebui să apeleze la îndulcitori fără zahăr, precum aspartamul, care se găsește în Cola Zero, în încercarea de a pierde în greutate sau de a preveni bolile legate de dietă (de exemplu, diabetul de tip 2). Alte băuturi populare includ zaharina și stevia. În schimb, ar trebui să se ia în considerare consumul de alimente cu zaharuri naturale, cum ar fi fructele, precum și să se rămână la alimente și băuturi neîndulcite.
Noua recomandare se bazează pe o revizuire sistematică a dovezilor care au constatat că utilizarea îndulcitorilor fără zahăr „nu conferă niciun beneficiu pe termen lung în reducerea grăsimii corporale la adulți sau copii”.
Alternativele la zahăr au risc mai mare de obezitate, boli cardiovasculare și diabet
Studiile observaționale pe termen lung au sugerat că persoanele care consumă o mulțime de alternative de zahăr – care se găsesc în orice, de la băuturi dietetice la pasta de dinți – au un risc mai mare de obezitate, boli cardiovasculare și diabet.
OMS a remarcat că unele studii clinice sugerează că înlocuirea zaharurilor cu îndulcitori ar putea duce la pierderea în greutate, dar numai pe termen scurt.
Acesta a avertizat că ar putea avea „efecte nedorite potențiale” din utilizarea pe termen lung a înlocuitorilor de zahăr, cum ar fi un risc crescut de diabet de tip 2 și boli cardiovasculare, cum ar fi atac de cord sau accident vascular cerebral.
„Înlocuirea zaharurilor libere cu îndulcitori nu ajută la controlul greutății pe termen lung”, a declarat Francesco Branca, directorul OMS pentru nutriție și siguranță alimentară.
„Oamenii trebuie să ia în considerare alte modalități de a reduce consumul de zaharuri libere, cum ar fi consumul de alimente cu zaharuri naturale (fructele, sau alimente și băuturi neîndulcite). NSS nu sunt factori dietetici esențiali și nu au valoare nutrițională. Oamenii ar trebui să reducă cu totul dulceața (zahărul, îndulcitorii) din dietă, începând de la începutul vieții, pentru a-și îmbunătăți sănătatea.”
Îndulcitorii artificiali au fost considerați siguri pentru consumul uman
În timp ce îndulcitorii artificiali au fost considerați siguri pentru consumul uman, a existat o îngrijorare din ce în ce mai mare cu privire la utilizarea lor pe scară largă în alimente precum mâncăruri gata preparate, prăjituri și cereale.
Cercetări anterioare au sugerat că acestea pot avea un efect negativ asupra controlului zahărului din sânge și asupra apetitului, ducând în cele din urmă la modificări metabolice care crește riscul de diabet de tip 2.
Au existat, de asemenea, dovezi că unii îndulcitori afectează echilibrul bacteriilor intestinale, putând împiedica digestia și absorbția nutrienților.
Sunt legați de un risc crescut de boli de inimă
Anul trecut, cercetările care au implicat 103.000 de adulți francezi au concluzionat că îndulcitorii sunt legați de un risc crescut de boli de inimă și „nu ar trebui să îi consideri o alternativă sănătoasă și sigură la zahăr”.
OMS a emis linii directoare privind aportul de zahăr în 2015, recomandând ca adulții și copiii să reducă aportul zilnic de zaharuri libere la mai puțin de 10% din aportul lor total energie. Acest lucru a făcut ca interesul pentru alternative de zahăr să se intensifice. Cele mai recente recomandări venind după o revizuire a datelor din 283 de studii efectuate la adulți, copii, femei însărcinate sau populații mixte.
Cele mai recente recomandări ale sale includ îndulcitori sintetici cu conținut scăzut de calorii sau fără calorii și extracte naturale, care pot fi sau nu modificate chimic, cum ar fi acesulfamul K, aspartamul, advantame, ciclama, neotamul, zaharina, sucraloza, stevia și derivate de stevie.
Oamenii din industrie spun că „au mers prea departe”, iar nutriționiștii sugerează că un sfat nu ar trebui interpretat ca o împingere înapoi către zahăr.
Dr. Duane Mellor, dietetician înregistrat la Aston Medical School, a spus că: „acest raport evidențiază că înlocuirea universală a zahărului cu îndulcitori nu este neapărat ideală, deoarece este puțin probabil ca aceasta să îmbunătățească calitatea dietei și să producă modificările necesare pentru a controla greutatea pe termen lung".
Dr. Ian Johnson, cercetător în nutriție la Institutul Quadram din Norwich, a declarat: „O alternativă mai bună la utilizarea în dulcitorilor artificiali este reducerea consumului de produse fabricate care conțin zaharuri libere, cum ar fi băuturile îndulcite cu zahăr, utilizarea fructelor crude sau ușor procesate ca sursă de dulceață și, poate, pe termen lung, pentru a încerca să-și reducă gustul general pentru dulceață".
Bob Peterson: „Îndulcitorii au fost cheia în creșterea reducerii zahărului"
Bob Peterson, președintele Asociației Internaționale a Îndulcitorilor, a declarat că îndulcitorii au fost cheia în creșterea reducerii zahărului, în conformitate cu recomandările anterioare ale OMS, scriu cei de la DailyMail.
El a adăugat: „Companiile de produse alimentare și băuturi au reformulat produse ca parte a unui efort global de îndeplinire a recomandărilor de sănătate publică pentru reducerea zahărului".
„Îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii sau fără calorii au permis această inovație și, în cele din urmă, contribuie la crearea unor medii alimentare mai sănătoase, permițând oamenilor să se bucure de alimente și băuturi cu mai puțin zahăr și mai puține calorii, în același timp îndeplinindu-și preferințele gustative”.