Este atât de sănătos pe cât se spune să mâncăm pește și fructe de mare? Avertizarea nutriționiștilor!

5 aprilie 2024 4:55   Sănătate

Deși peștele și fructele de mare sunt adesea promovate ca fiind surse bogate de nutrienți esențiali, precum proteinele de calitate și acizii grași omega-3, recentele discuții despre conținutul lor de metale grele au provocat o reconsiderare a beneficiilor lor pentru sănătate. Dr. Radu Țincu, specialist în Terapie Intensivă și Toxicologie, a avut o abordare diferită în cadrul emisiunii MediCOOL de pe Antena 1.

Beneficiile nutriționale ale peștelui și fructelor de mare

Peștele este recunoscut pentru conținutul său de proteine de înaltă calitate, acizi grași omega-3 și vitamine și minerale esențiale. Aportul de acizi grași omega-3, cum ar fi EPA și DHA, este crucial pentru sănătatea cardiovasculară și funcționarea creierului. De asemenea, proteinele de calitate din pește sunt esențiale pentru reconstruirea și repararea țesuturilor, precum mușchii, oasele și pielea.

Riscul de contaminare cu metale grele

Cu toate acestea, peștele poate conține metale grele, cum ar fi mercurul, care poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății umane. Această contaminare poate proveni din surse naturale, precum erupțiile vulcanice sau incendiile de pădure, dar și din activitățile industriale, cum ar fi deversările de produse petroliere în apele marine.

Da, ele conțin metale grele pentru că apa din mări și din oceane conține metale grele și aceste alimente se pot încărca cu metale grele (...). Ce trebuie să știm este că dacă ne uităm la fructe de mare și comparăm cu peștele, evident că fructele de mare au mai puține metale grele comparativ cu peștele. Regula este următoarea: cu cât peștele este mai mare, mai evoluat în lanțul filogenetic, cu atât e mai încărcat cu metale grele.”, a spus dr. Radu Țincu la emisiunea MediCOOL”, a spus dr. Radu Țincu.

Recomandările nutriționiștilor

Nutriționiștii recomandă un consum moderat și diversificat de pește și fructe de mare, evitând speciile mari care pot fi mai susceptibile la contaminare cu metale grele. Este important să se aleagă surse de pește mai mici și mai puțin expuse la niveluri ridicate de contaminare. De asemenea, este recomandat să se aleagă surse de pește provenite din surse sustenabile și să se respecte normele de siguranță alimentară atunci când se consumă pește și fructe de mare.

Mai multe