Face rău apa minerală siluetei noastre? Speciliștii în sănătate dau verdictul: „Contrar miturilor...”

21 februarie 2024 20:45   Sănătate

De-a lungul timpului au apărut mai multe zvonuri potrivit cărora apa minerală nu este recomandată atunci când vrem să avem o siluetă de invidiat. Mihaela Bilic, renumit medic nutriționist, vine în atenția fanilor cu o nouă postare pe Facebook prin intermediul căreia aduce mai multe lămuriri în acest caz. 

Mihaela Bilic este recunoscută pentru nenumăratele postări din social media în care oferă sfaturi prețioase în materie de nutriție și alimentație. Recent, specialistul a explicat că apa carbogazoasă nu este dăunătoare. 

„Apa hidratează și reminalizează”

Medicul nutriționist a explicat pe înțelesul tuturor faptul că apa minerală nu este nocivă pentru organism și nici nu are vreun efect nedorit asupra aspectului și siluetei noastre, prezentând totodată diferența dintre apa plată și cea carbogazoasă:

„Apă plată sau cu bule? Oricare, apă să fie! Apa este vitală pentru organism, un element miraculos fără de care viața nu ar exista. Pe lângă faptul că toate alimentele (cu excepția uleiului) conțin în proporții variabile apă, e sănătos să o bem și ca atare, mai ales când afară este soare. Apa hidratează și remineralizează, indiferent de marcă sau conținutul de gaz/bule.

Care e diferența dintre apa plată și cea carbogazoasă? În primul rând conținutul de dioxid de carbon, responsabil de prezența bulelor: minim 2500 mg/litru în apa cu gaz. Apoi cantitatea de bicarbonat (HCO3) care variază de la 303mg/l în apa plată, la 1900 mg/l în apa cu gaz. Carbonatul acid este un sistem tampon ce menține pH-ul în sânge și care influențează și pH-ul apei: 7,8 pentru apa plată și 5,6 pentru apa cu gaz. Atenție, nu trageți concluzii greșite: deși are un pH acid, apa carbogazoasă are efect de alcalinizare în organism.

Mineralele diferă și ele semnificativ între cele 2 variante de apă (plată vs carbogazoasă):

– calciu 57 vs 310 mg/l

– magneziu 32 vs 114 mg/l – sodiu (sare) 2 vs 82 mg/l Dacă măsurăm cantitatea totală de minerale din apă, vorbim despre reziduul uscat care este de 316 mg/l în apa plată, respectiv 1530 mg/l în apa cu bule” – a transmis Mihaela Bilic la începutul postării sale, pe Facebook.

Ce ne sfătuiește Mihaela Bilic

Băută în exces, apa minerală provoacă balonare, acesta fiind singurul „dezavantaj” oferit de consumul acestei băuturi:

„Concluzia? Dacă aveți probleme renale/predispoziție la calculi, alegeți apa plată, cu reziduu uscat minim; dacă aveți tensiune crescută, tot apa plată este opțiunea (e săracă în sodiu). În lipsa oricărei patologii, alegeți apa care vă place… important e să beți apă.

Contrar miturilor/zvonurilor, apa carbogazoasă nu îngrașă! Ba mai mult, are proprietăți antiacide, stimulează tranzitul intestinal și golirea gastrică, combate greața și indigestia, constipația și arsurile de stomac. Conținutul crescut de minerale o face ideală pentru consum în caz de transpirație excesivă/sport intens, îi dă un gust intens, iar prezența bulelor creează o efervescență plăcută la degustare. Doar băută în exces provoacă balonare” – a conchis Bilic.

Mai multe