Fructul dragostei sau fructul vieţii: rodia şi beneficiile ei pentru organism

15 ianuarie 2024 21:59   Sănătate

Fructul dragostei sau fructul vieţii, rodia este unul dintre cele mai bogate fructe în vitamine, fibre şi antioxidanţi şi se numără printre cele mai cunoscute fructe exotice. Ţine la distanţă bolile de inimă, ne scapă de stres şi previne îmbătrânirea.

Rodia are un conţinut foarte mare de antioxidanţi şi nutrienţi şi aduce o mulţime de beneficii pentru sănătate. Poate fi consumată în salate, în deserturi, dar mai ales sub formă de suc. Iată câteva motive pentru care ar trebui să începi să mănânci rodie! 

Previne îmbătrânirea. Datorită cantităţii uriaşe de antioxidanţi pe care o conţine, o doză zilnică de rodie ar putea încetini procesul de îmbătrânire al ADN-ului, susţin cele mai recente studii. S-a descoperit o reducere semnificativă a deteriorării celulelor creierului, muşchilor şi pielii.

Protejează rinichii. Cercetările au scos la iveală că un extract din rodii protejează rinichii de toxine periculoase.

Întăreşte sistemul imunitar. Rodiile şi sucul lor conţin o cantitate importantă de vitamina C, esenţială pentru prevenirea îmbolnăvirii, în special în sezonul rece.

Previne bolile de inimă. Consumul de rodii protejează corpul de bolile de inimă, pentru că previne depunerile de pe artere. De asemenea, rodiile scad colesterolul rău şi îl cresc pe cel bun.

Protejează ficatul. Sucul de rodii nu doar că protejează ficatul, dar ajută şi la regenerea lui.

Previne cancerul. Substanţele din rodie apără organismul de cancerul de sân şi de cel de plămâni. În acelaşi timp, fructul încetineşte evoluţia cancerului ce afectează prostata. 

Te protejează de alergii. Rodiile sunt bogate în polifenoli, susbstanţe care pot reduce procesul biochimic asociat alergiilor, scrie doctorulzilei.ro. 

Scade tensiunea arterială. În cazul celor care suferă de hipertensiune, dacă beau zilnic 50 ml suc din aceste fructe, tensiunea sistolică scade cu până la 5%.

Combate sindromul metabolic. Sindrom metabolic este o combinaţie de afecţiuni medicale care creşte riscul de a dezvolta boli cardiovasculare şi diabet. În acest sens, rodiile ajută la reglarea glicemiei, cresc sensibilitatea la insulină şi luptă împotriva inflamaţiei şi a altor factori asociaţi sindromului metabolic.

Cum se consumă 

Crudă sau nu, rodia se consumă cu tot cu seminţe, după îndepartarea cojii. Proaspătă, o poţi consuma ca atare, ca orice fruct, în salate de legume sau de fructe, în iaurtul cu cereale, în care poţi adăuga seminţe de rodie, în sucuri şi smoothie-uri, alături de un avocado toast, ca decor pentru sangria, cocktailuri alcoolice sau non-alcoolice. Rodia poate fi, însă, şi preparată termic pentru obţinerea siropului de rodie, a sosului, a gemului sau a dulceţii de rodie, dar poate fi şi folosită pentru obţinerea unor băuturi alcoolice precum vinul de rodie sau lichiorul de rodie, conform secom.ro.

Mai multe