Furia poate fi letală! Crește riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral

2 mai 2024 18:05   Sănătate

Emoțiile pot juca un rol important pentru starea noastră de sănătate, iar câteodată, aceste efecte pot avea efecte devastatoare asupra organismului nostru. Specialiștii din Statele Unite au ajuns la concluzia că furia poate crește riscul de atac de cord, ori de accident vascular cerebral, chiar și de 40 de minute.

Potrivit informațiilor de la adevarul.ro, furia poate fi letală pentru oameni. Experții americani au analizat date de la 280 de voluntari, cu o medie de vârstă de numai 26 de ani. Autorul studiului, doctorul Daichi Shimbo, profesor de medicină la Universitatea Columbia, a explicat că furia duce la disfuncția vaselor de sânge.

„Am văzut că evocarea unei stări de furie a dus la disfuncția vaselor de sânge. Deși nu înțelegem încă ce ar putea cauza aceste modificări”, a spus acesta. Fenomenul identificat de către experți ar fi o afectare a dilatării vaselor de sânge, o perturbare ce va putea conduce la un risc mai mare de atac de cord, ori de accident vascular cerebral.

Furia poate fi letală pentru oameni

Celor 280 de voluntari care au participat la acest studiu li s-a spus să se relaxeze vreme de jumătate de oră, timp în care nu au putut să vorbească, să își folosească telefonul mobil, să doarmă, ori să citească. Apoi, specialiștii le-au măsurat tensiunea arterială, apoi le-au oferit, aleatoriu, sarcini de 8 minute. Unii voluntari au fost nevoiți să își amintească o experiență care i-a înfuriat, în timp ce alții au trebuit să își aducă aminte de un moment de anxietate, ori tristețe.

O altă sarcină a fost neutră emoțional, iar specialiștii au verificat tensiunea arterială la fiecare 3 minute, apoi la 40, 70 și 100 de minute după terminarea sarcinii. Au fost prelevate și mostre de sânge.

„Sarcinile care au reamintit evenimente trecute care au provocat furie au dus la o afectare a dilatării vaselor de sânge, de la zero la 40 de minute după sarcină. Afectarea nu a mai fost prezentă după 40 de minute. Nu au existat modificări semnificative din punct de vedere statistic ale căptușelii vaselor de sânge ale participanților la niciun moment după ce au experimentat sarcinile emoționale de anxietate și tristețe”, au spus experții.

Mai multe