Lipsa somnului conduce la probleme grave, printre care și deces: „Când ne îmbolnăvim, dăm repede vina pe mâncare, în loc să ne întrebăm cat și cum am dormit!”

20 noiembrie 2024 22:30   Sănătate

Somnul joacă un rol important în viața fiecăruia dintre noi, iar lipsa lui poate avea mari consecințe. Despre ele, dar și cum putem să ne echilibrăm programul de somn pentru a ne trezi odihniți și a nu ne pune în pericol sănătatea a vorbit Mihaela Bilic, medicul nutriționist care aproape zilnic ține românii la curent cu informații despre sănătate și nutriție.

Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă pentru persoanele care nu iau în serios problema somnului. Deși timpul, problemele și agitația constantă ne împiedică să mai beneficiem de acel somn de „bebeluș”, riscăm foarte mult dacă nu ne odihnim cât este recomandat. 

Mihaela Bilic: „Somnul ajută organismul să se regenereze”

Într-una dintre postările de pe Facebook cu care deja ne-a obișnuit, medicul nutriționist a prezentat avantajele de care beneficiem în timpul sommnului. De asemenea, aflăm că timpul indicat este de 7-9 ore pe noapte. 

„Dacă vă pasă cu adevărat de sănătate, faceți din somn o prioritate! Somnul ajută organismul să se regenereze, echilibrează sistemul nervos și întărește imunitatea. Când ne îmbolnăvim, dăm repede vina pe mâncare, în loc să ne întrebăm cat și cum am dormit! Nu întâmplător dormim 30% din viața noastră, fără somn nu putem funcționa și, surprinzător, este mai important decât hrana! Lipsa de somn duce rapid la tulburări neurologice grave și chiar la moarte, în schimb de foame putem răbda săptămâni întregi

Un somn de 7-9 ore pe noapte are efecte miraculoase asupra întregului organism, de la imunitate la digestie, metabolism, sistem nervos și endocrin. Un somn odihnitor ne protejează de obezitate și Alzheimer, crește puterea de concentrare și atenția, performanțele fizice și rezistența la boli. În somn ne încarcăm bateriile, iar pauza alimentară de 8-10 ore din timpul nopții permite organismului să ia o pauză de la digestie și metabolism, face “curățenie” la capitolul celule moarte, îmbătrânite sau bolnave, se reface și se pregătește pentru ziua următoare. Somnul de calitate (odihnitor și de durată) hrănește sistemul nervos și este cel mai important factor de creștere a imunității”, a scris Mihaela Bilic, pe social media. 

Cum combatem insomnia

Nu putem ignora faptul că nu doar activitățile lungi ne împiedică să dormim, ci și insomniile. Iar persoanele care se confruntă cu acest fenomen întâlnit deja în întreaga lume cunosc pe pielea lor cât de neplăcut este. Mihaela Bilic vine cu o serie de sfaturi în acest sens: 

„Însă ce faci atunci când nu poți adormi? Sau când te trezești în puterea nopții și stai cu ochii-n tavan frământat de gânduri și făcând planuri pentru ziua de mîine? Pentru că tot mai multă lume suferă de insomnii, iar calitatea vieții ne este grav afectată de lipsa somnului, A apărut o nouă ramură în medicină care se ocupă de hipnoterapie și tulburări de somn.

Mintea ne poate fi și prieten și dușman, însă dacă o înțelegem și o antrenăm reușim să ne optimizăm somnul, performanța și calitatea vieții. Prin meditație, exerciții de respirație și un stil de viață sănătos putem redobândi somnul fără griji pe care îl aveam în copilărie!”, a mai transmis aceasta. 

Mai multe