Mănânci mult în weekend? Iată ce spun medicii despre sănătatea ta

3 decembrie 2024 5:00   Sănătate

Mihaela Bilic, unul dintre cei mai renumiți medici nutriționiști români, vorbește despre o problemă cu care se confruntă mulți oameni: mâncatul excesiv în weekend. Cum ne putem feri de apariția kilogramelor în plus? 

De-a lungul timpului, Mihaela Bilic s-a făcut remarcată prin nenumăratele sale apariții legate de sănătate și nutriție. Își continuă activitatea de a informa românii prin intermediul postărilor sale din social media și a aparițiilor în diverse emisiuni. 

Mihaela Bilic, despre mâncatul excesiv în weekend 

Recent, specialistul în nutriție a explicat că mâncatul mult în weekend are efecte neplăcute pentru organism și siluetă. Cu toate acestea, dacă exagerăm cu mâncatul, avem câteva variante: 

„Iată o strategie eficientă ca să putem mânca, dar să nu ne trezim cu kilograme în plus pe cântar. Avem trei variante. Deci, pornind de la premisa că am făcut-o lată în weekend, și atunci, dacă tot am comis-o, trebuie neapărat să luăm măsuri. Nu se îngrașă dintr-o masă, nu se slăbește dacă sărim peste o masă, este nevoie de 4-5 zile ca excesul acela de calorii să înceapă să se transforme în grăsime. Și atunci dacă într-un weekend la o masă am mâncat mai mult, avem trei variante.

Adică, dacă au fost mese mai copioase, zilele următoare suntem mai moderați, cu o supă, cu iaurt, adică regim detox, să scăpam de greul din stomac.

Dacă suntem atenți la corpul nostru o să vedem că după două-trei mese copioase el automat se liniștește și nu mai cere. Adică își face poftele și ne lasă în pace. Deci cum? Cu supe, cu ciorbe, cu iaurt, cu mâncare mai puțină, putem foarte ușor să compensăm acel exces caloric. Și din nou spun, dacă facem media pe cinci zile să ajungem la o medie de calorii care să șteargă, să spunem așa, excesul. Da, putem să facem lucrurile și anticipând. Adică avem în weekend, eu știu, o petrecere, o deplasare.

„În 80% din timp să fim moderați” 

„Adică ne apucăm și strângem bani pentru cheltuiala din weekend. Deci, cu două trei zile înainte de un ospăț suntem moderați, ne abținem, totul este cu măsură, astfel încât atunci când vine momentul, mâncarea înseamnă bucurie, oameni împreună și atunci e penibil ca noi la mometul sărbătorii să fim la cură de slăbire. Deci, soluția e simplă: nu mâncăm înainte( câteva zile) prea mult, ca să putem face față unui astfel de ospăț.

Cea de-a treia metodă ar fi să încadrăm respectiva masă la capitolul excepție și să ne întoarcem la regimul nostru echilibrat și moderat, astfel încât organismul să șteargă de la sine ieșitul din decor. În loc să fim pe legea „Totul sau nimic”, mai degrabă să fim pe legea 80-20. În 80% din timp să fim moderați și să devină excepție cei 20%. 5 zile pe săptămână să fim echilibrați și atunci în weekend lucrurile pot fi mai relaxate”, a explicat nutriționistul Mihaela Bilic la PRO TV.

Mai multe