Menopauza și viața sexuală. Provocări și soluții
Menopauza e o etapă naturală din viaţa femeii, care marchează sfârşitul perioadei fertile şi aduce schimbări semnificative la nivelul întregului corp. Cu informaţiile şi sprijinul potrivit, femeile pot continua să aibă o viaţă sexuală satisfăcătoare şi împlinită.
Din experienţa de 25 de ani în sănătatea intimă a femeii, doctor Florina Todoruţ, medic primar ginecologie, a creat conceptul pro-aging, care înseamnă a trăi cu vitalitate şi bucurie la orice vârstă, a preţui viaţa, a avea grijă de noi atât la interior, cât şi la exterior. Astfel, dr. Florina Todoruţ vine cu explicaţii şi soluţii care reduc impactul menopauzei asupra tuturor aspectelor din viaţa unei femei, inclusiv asupra vieţii sexuale, susţinând femeia să depăşească provocările care apar.
Impactul asupra vieţii sexuale
Menopauza începe oficial după 12 luni consecutive fără menstruaţie, iar această tranziţie este însoţită de fluctuaţii hormonale ale celor doi hormoni importanţi: estrogenul şi progesteronul. Estrogenii joacă un rol esenţial în menţinerea sănătăţii vaginale şi a libidoului, iar odată cu scăderea acestora, apar simptome ca uscăciunea vaginală, subţierea şi pierderea elasticităţii mucoasei vaginale, făcând ca actul sexual să devină dureros şi inconfortabil. Bufeurile, transpiraţiile nocturne şi insomnia pot contribui la oboseală cronică şi iritabilitate, reducând astfel dorinţa de intimitate.
Soluţii medicale şi terapeutice
Lubrifianţii şi hidratantele vaginale ajută la reducerea disconfortului în timpul actului sexual şi la menţinerea sănătăţii mucoasei vaginale.
Terapia de substituţie hormonală (TSH) implică administrarea de estrogen sau o combinaţie de estrogen, progesteron, testosteron pentru a compensa scăderea naturală a acestor hormoni în organism. Terapia poate îmbunătăţi starea generală, ameliorând simptomele de menopauză, creşte lubrifierea vaginală, reduce disconfortul şi creşte dorinţa sexuală. TSH trebuie discutată cu un medic specialist pentru evaluare.
Tratamente cu laser şi radiofrecvenţă, non-invazive şi cu beneficii de durată: rejuvenarea vaginală cu laserul CO2, tratamentele cu radiofrecvenţă, precum cele realizate cu dispozitivele FemiLift, Forma V - Morpheus stimulează producţia de colagen îmbunătăţind elasticitatea şi hidratarea mucoasei vaginale.
Terapia cu unde de şoc de joasă intensitate Alma Duo stimulează circulaţia sanguină în zona pelvină, susţinând răspunsul sexual şi reducând disfuncţiile asociate menopauzei.
Un stil de viaţă sănătos este esenţial pentru o stare de bine şi a unei vieţi intime sănătoase. Alimentaţia, care include legume verzi, fructe proaspete, seminţe de in şi peşte gras, ajută la reglarea nivelului de hormoni. Exerciţiile fizice de tonifiere a muşchilor pelvieni (Kegel), contribuie la îmbunătăţirea funcţionalităţii zonei pelviene. Managementul stresului prin yoga, meditaţie şi respiraţie e benefic. Consilierea de cuplu poate ajuta să fie înţelese mai bine schimbările şi să se găsească soluţii pentru a menţine o relaţie intimă satisfăcătoare.