Mihaela Bilic dezvăluie tipul de carne ce îți întinerește creierul. Te ajută și la slăbit: „Ideal ar fi să mâncăm de minim două ori pe săptămână”
Atunci când vine vorba de consumul de carne, românii se pot declara printre cei mai mari iubitori ai acestui aliment. Mihaela Bilic, unul dintre cei mai renumiți medici nutriționiști din țara noastră, vorbește despre cel mai bun tip de carne care întinerește creierul și ajută la slăbit.
Peștele are nenumărate beneficii pentru organismul uman și este recomandat să fie consumat săptămânal. Mihaela Bilic afirmă că consumul de pește de 2 ori pe săptămână reduce cu 36% riscul de deces prin boli coronariene și cu 17% riscul de deces.
„Beneficiile consumului de pește sunt incontestabile”
Medicul nutriționist spune că peștele reprezintă o sursă valoroasă de carne în ceea ce privește echilibrul alimentar și că este important să îl introducem în alimentația noastră.
„Peștele este valoros și esențial în echilibrul alimentar, ca urmare în orice post există dezlegare la pește. Beneficiile consumului de pește sunt incontestabile, nu dați vina pe contaminarea cu mercur sau creșterea intensivă, ca să nu mâncați pește”, spune medicul.
Ce beneficii aduce consumul de pește
Grăsimile Omega 3 joacă un rol esențial pentru sănătatea inimii, a creierului și a retinei. Mihaela Bilic mai spune că persoanele care consumă regulat carne de pește sunt ferite de boli precum Parkinson și Alzheimer, și scade riscul de a face depresie.
„Peștele este principala sursă de grăsimi Omega 3, esențiale pentru sănătatea cardiovasculară și cu rol crucial în funcționarea creierului și retinei. Persoanele care consumă pește în mod regulat sunt protejate de îmbătrânirea pielii și a ochilor, de Parkinson și Alzheimer și fac mai rar depresie. Riscul de demență senilă scade cu 30%, iar bolile inflamatorii de tip artroză sunt și ele considerabil reduse.
Spre deosebire de proteinele din carnea de vită și pui, cele din pește sunt mai ușor de digerat, conțin mai puțin colagen și elastină. Campion la acest capitol este codul eglefin care are indice de digestibilitate de 100%”, afirmă medicul.
De câte ori pe săptămână ar trebui să consumăm pește
Medicul nutriționist recomandă ca de două ori pe săptămână oamenii să consume carne de pește. De asemenea, a oferit și câteva idei despre cum poate fi gătită.
„Ideal ar fi să mâncăm pește de minim 2 ori/săptămână, din care o dată să fie pește gras. Variați speciile de pește și modul de gătit: proaspăt sau congelat, afumat sau în conservă, pe grătar, la cuptor, la abur sau prăjit, sub formă de ciorbă, saramură sau sushi cu pește crud, important este să îl includem în meniu cât mai des”, concluzionează dr. Bilic.