Motivul pentru care nu ar trebui să consumăm mereu aceleași alimente la micul dejun. Ce ne recomandă specialiștii: „Trebuie să ieșiți din rutină”

20 februarie 2025 20:56   Sănătate

Mai multe studii au demonstrat că micul dejun este esențial pentru sănătatea organismului și reprezintă sursa principală de energie, însă medicii trag un semnal de alarmă, scoțând în evidență faptul că nu trebuie să consumăm aceleași alimente zilnic.

Vanessa Leon, consilier nutriționist spune că  „micul dejun este o oportunitate de a începe să furnizăm un pic din toți nutrienții de care organismul are nevoie pentru a funcționa corect”.

Cea mai mare greșeală a oamenilor este că în fiecare zi consumă aceleași alimente la micul dejun, relatează ABC.

În mod normal, creierul are nevoie de minerale precum: fosfor și magneziu sau omega 3.

 „Nu ar trebui să mâncăm același mic dejun dacă ducem o viață activă, nici dacă munca noastră necesită performanțe cognitive ridicate.  Nici dacă aveți niveluri ridicate de stres. Se pare că dacă mâncăm exact același mic dejun în fiecare zi, omitem nutrienți. Și nu toată lumea dintr-o familie ar trebui să mănânce exact același mic dejun, deoarece nevoile sunt diferite”, spune Vanessa Leon.

Tot ea susține că amarantul și quinoua sunt două alimente esențiale la micul dejun.

 „Trebuie să ieșiți din rutină și, de exemplu, să încercați amarantul și quinoua la micul dejun. Sunt cereale pentru micul dejun care pot fi consumate cu iaurt, lapte și se pot adăuga și fructe”.

Idei diversificate de mic dejun

Iată câteva variante diversificate pe care le recomandă specialista în nutriție la micul dejun.

Luni: iaurt natural cu semințe de cânepă și quinoa organică. De băut: cafea/ceai

Marți: clătite proteice bio cu unt de arahide și felii de banană. De băut: cafea/ceai.

Miercuri: Skyr natural cu fructe uscate și fulgi de ovăz organic integral. De băut: cafea/ceai.

Joi: pâine integrală prăjită cu avocado, semințe de in organice măcinate și somon afumat. De băut: cafea/ceai.

Vineri: bol de băutură vegetală cu cacao pură și muesli proteic organic. De băut: cafea/ceai.

Sâmbătă: ouă omletă cu hrișcă sau biscuiți din hrișcă. De băut: cafea/ceai.

Duminică: Pâine integrală prăjită, hummus sau tahini și salată vegetariană. De băut: cafea/ceai.

Mai multe