NU luați aspirină înainte și după vaccinarea anti-COVID! E periculos

31 ianuarie 2022 15:30   Sănătate
Ultima actualizare:

După ce ne-a „demonstrat” cum scade „dramatic” saturația de oxigen dacă purtăm mască – demonstrație făcută cu un pulsoximetru montat invers – Adina Alberts, medic de chirurgie plastică, intervine din nou pe subiectul COVID și recomandă să luăm aspirină cu două săptămâni înainte de vaccinare și o săptămână după. În felul acesta, spune ea, am evita accidentele trombotice (cheagurile de sânge), o complicație post-vaccinare extrem de rară. Cristian Apetrei, profesor de boli infecțioase la Universitatea din Pittsburgh, SUA, ne avertizează să nu urmăm acest sfat, deosebit de riscant.

 „Este o recomandare nu numai falsă, ci și periculoasă. Mecanismul prin care pot apărea cheaguri post-vaccinare nu are nimic de-a face cu modul în care acționează aspirina. Aceasta poate crește major riscul de hemoragii, sau le poate agrava pe cele deja declanșate la pacienții cu trombocitopenie post-vaccin. Pe scurt, nu numai că nu te ajută, dar poate chiar să agraveze situația. Și mai pe scurt: este total CONTRAINDICATĂ”, a scris, într-o postare pe Facebook, prof. Cristian Apetrei.

Aspirina dă risc de hemoragii digestive sau cerebrale

El spune că nu există nicio dovadă că pre-tratamentul cu aspirină ar putea preveni cheagurile de sânge potențial induse de vaccin. „Din acest motiv, plus riscurile hemoragice, nu este recomandată administrarea de aspirină în reglementările actuale legate de vaccinare. De altfel, relativ recent, mitul potrivit căruia o doză mică de aspirină ne ajută să nu facem infarct a fost spulberat prin mai multe lucrări. Drept urmare, aspirina este strict indicată numai la bolnavi cardiovasculari severi sau cu risc de complicații severe și este prohibită la a fi administrată altor persoane. De ce? Prin simplul fapt că riscul de a face hemoragii (digestive sau cerebrale) depășește semnificativ un beneficiu ipotetic.  Pe scurt, nu luați aspirină înainte și după vaccinare. Nu ajută cu nimic, ba mai mult, vă poate face rău!”, concluzionează profesorul Cristian Apetrei.

Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!

Mai multe