Nutriționistul Mihaela Bilic ne învață cum să ne calculăm caloriile
Doar stomacul știe când ești sătul! Dar, cel mai important aspect e că același stomac „nu știe” câte calorii zac în el, ci simte doar că e plin. Nutriționistul Mihaela Bilic ne spune cum să calculăm caloriile, astfel încât să-i dăm stomacului senzația de sațietate fără să adunăm kilograme în plus.
„Densitatea calorică este o noțiune de bază în nutriție. Ea reprezintă raportul dintre conținutul de calorii și volumul unui aliment. Cu cât densitatea calorică este mai mare, cu atât alimentele sunt mai hrănitoare. Cașcavalul de exemplu are volum mic și calorii multe, 1/2kg de cașcaval înseamnă o rotiță cât un pumn și aproape 400 calorii. Oleaginoasele de tip semințe, nuci, migdale sau ciocolata sunt și ele exemple de alimente cu densitate calorică mare: 100 g înseamnă 650 calorii. Toate produsele uscate și deshidratate, fie că e vorba de mezeluri, biscuiți sau sticksuri, au în medie 450 cal/ 100 g.”, a scris nutriționistul Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.
La polul opus se află alimentele pline de apă, care au volum mare și calorii puține, cum sunt fructele și legumele, laptele și iaurtul, ciorba și salatele. Și produsele umflate cu aer de tipul pâine albă, pufuleți sau înghețată au densitate calorică mică.
Cum arată 500 calorii în stomac
Pentru că este 100% grăsime, câteva linguri de ulei ajung repede la 500 calorii, având cea mai mare densitate calorică și 900 cal/ 100 g. Cașcavalul și ciocolata ocupă și ele un volum mic, deși conțin multe calorii.
Cel mai sigur pentru siluetă este să umpleți stomacul cu legume, au volum mare și sub 30calorii / 100 g. Cartofii, rădăcinoasele, pastele fierte, orezul, pâinea și mămăliga sunt și ele eficiente pentru sațietate. Carnea și peștele conțin 70% apă în timp ce mezelurile și afumăturile sunt de două ori mai concentrate în calorii.
„Dacă țineți la sănătate și la siluetă, e înțelept să umpleți stomacul cu produse proaspete și mâncare gătită. Tot ce este deshidratat, ultra procesat și ambalat înseamnă calorii multe într-un volum mic. Să vă săturați cu snacksuri și chipsuri înseamnă de 5 ori mai multe calorii decât dacă ați fi umplut stomacul cu pâine și cartofi fierți.
Alegeți alimente simple, cât mai aproape de forma în care le-a făcut natura. Mai bine carne decât mezeluri, mai bine lactate decât brânzeturi, mai bine înghețată decât biscuiți. Însă, a mânca dietetic nu e totuna cu a mânca sănătos, deci includeți în meniu unt, pește gras, brâzeturi și oleaginoase, chiar dacă sunt bogate în calorii!”, explică Mihaela Bilic.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro