Cum faci diferența dintre foame și pofta de ceva bun? Sfaturi de la nutriționistul Mihaela Bilic

Ultima actualizare:

Când simți că ai mânca ceva, chiar dacă nu a trecut suficient timp de la ultima întâlnire cu bucatele, ceva nu este în regulă. Oprește-te puțin și analizează această poftă, pentru că gustările prea dese și ronțăielile între mese sunt responsabile de kilogramele în plus. 

mihaela bilic png

Înainte de a duce mâncarea la gură, e bine să te gândești la următoarele aspecte, te îndeamnă Mihaela Bilic, medic nutriționist.

Când a fost ultima masă?

Dacă ai mâncat la 6:00, iar la 11:00 te-a lovit dorința de a mânca, înseamnă că e foame adevărată și e normal să simțiți asta, pentru că au trecut 4-5 ore de la ultima masă. Orice senzație alimentară care pare la 1-2 ore după ce ai mâncat nu e foame adevărată!

Starea de agitație

Situațiile stresante, agitația, anxietatea și nemulțumirea pot genera pulsiuni alimentare. Mâncarea calmează și înlătură energia negativă, ba ține loc chiar și de afecțiune. Dacă ai poftă de ceva dulce, iar o supă de legume nu te satisface, înseamnă că nu e foame adevărată!

Plictiseală

Poți mânca și din cauza stres, dar poți da iama în frigider și atunci când nu ai nimic de făcut. Chiar dacă atunci când mănânci simți că ți-e bine, senzația aceasta durează doar câteva minute. Însă cu siguranță nu e vorba de foame.

Oboseală 

Epuizarea fizică și oboseala psihică pot provoca nevoia de a mânca pentru a compensa această stare de energie scăzută. Avem de obicei poftă de zahăr sau grăsimi, adică produsele care conțin calorii multe sau cresc rapid glicemia. Nu alimentele rezolvă astfel de situații, ci odihna, relaxarea și o agendă de sarcini mai puțin încărcată.

Zi încărcată sau muncă prelungită?

Dacă masa de prânz este în jur de 13:00 și cina târziu spre ora 20:00, când ajungeți acasă, e normal ca pe la 16:30-17:00 să vi se facă foame. O resimțiți ca o durere de cap, o scădere a puterii de concentrare sau doar o stare de slăbiciune. E vorba de foame și vă puteți autoriza o gustare: un iaurt, un fruct, câteva migdale sau un sandviș mic. 

Sport intens

Ați făcut sport și vă este foame? E normal! Ați făcut activități administrative  și acum vă e foame? E normal! Orice efort fizic presupune un consum de energie suplimentar pe care corpul îl percepe și care trebuie acoperit/restabilit. Deci atenție, mișcarea nu slăbește decât în condițiile în care nu mâncăm după efort…chiar dacă ne este foame cu adevărat!

Tentații apetisante

Ați trecut prin fața unei brutării sau patiserii și miroase delicios? V-au trecut prin fața ochilor niște poze cu mâncare apetisantă? E normal să credeți că vă este foame! Însă nevoia de a mânca care a fost indusă de stimuli externi (vizuali și/sau olfactivi) nu este niciodată foame, ci doar poftă. E normal să fim pofticioși, deci evitați să aveți în jur ispite alimentare, chiar dacă asta înseamnă să schimbați traseul.

M-a lovit foamea brusc?

Nevoia de a ronțăi se instalează abrupt, te lovește prin surprindere, în schimb ce foame adevărată are nevoie de timp ca să apară, se instalează progresiv. Dacă ar fi să dăm o notă pe o scară de la 1 la 10, senzația de foame evoluează de la minim la maxim într-un interval de 4-6 ore. Foame adevărată înseamnă nota 6 și necesită un timp de așteptare de măcar 3 ore de la ultima masă. În schimb pofta apare subit, mai degrabă emoționale decât nutriționale.

Puteți urmări știrile Click! și pe Google News

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
jewels 1090711 1280 jpg
inmormantare masina india jpg
candidati jpg
nose cover  jpg
scriit0r 4 ani jpg
Cristian Tudor Popescu CTP FOTO Inquam Photos  Bogdan Ioan Buda jpg
pistol jpg
iliescu si clinton jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net