Mihaela Bilic, despre mâncatul emoțional: „Persoanele timide și nesigure mănâncă mult”

Nimeni nu are probleme cu mâncarea! Acestea apar atunci când nu reușim să evoluăm din punct de vedere emoțional, când nu ne cunoaștem trăirile și ne e frică să ne satisfacem plăcerile. Practic, mâncarea este un refugiu pentru cei care sunt nefericiți, singuri și triști. 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Relația cu mâncarea trădează sensibilitatea sufletului nostru. Nutriționistul Mihalea Bilic este de părere că persoanele care mănâncă mult sunt cele fragile, empatice, timide și nesigure . Acestea se refugiază în mâncare ca și cum i-ar proteja de agresivitatea celor din jur.

În schimb, persoanele lipsite de emoții, adică cele dure, dominatoare și cu multă încredere în propria persoană vor avea o relație rece și distantă cu mâncarea.  Acestea își pot controla cu forță și rațiune tot comportamentul alimentar, nepermițându-și să aibă slăbiciuni și să simtă.

„Mai greu este pentru cei hiperempatici, neadaptați, imaturi din punct de vedere emoțional, care nu știu nici ce vor, nici cum să ceară. Și în această confuzie de senzații și nevoi devin introvertiți, se izolează și mănâncă. Dacă cineva i-ar întreba de ce mănâncă, n-ar avea un răspuns. Pentru că nu este vorba de o foame a corpului, ci de o foame a sufletului care vrea să trăiască, dar nu știe cum. E un fel de frică de a simți și când simți prea mult ai tendința sa acoperi totul cu mâncare, așa pare că ești în siguranță.”, spune Mihaela Bilic, într-o postare pe Facebook.  

Mâncarea, ca o nevoie de compensare  

Din relația cu mâncarea se poate spune cât suntem de satisfăcuți și împăcați la capitolul emoțional. Dacă nu avem prea multe surse de plăcere, entuziasm și bucurie, atunci va interveni nevoia de compensare prin mâncare.

„Mâncatul emoțional nu ascunde o lipsa de voință, ci o lipsă de iubire. Este dovada că suntem nesatisfăcuți, că nu primim suficientă atenție și afecțiune, că suntem nefericiți, singuri și triști. Și ca și cum asta nu ar fi de ajuns ne mai și învinovățim că nu dăm dovadă de tărie de caracter și voință ca să rezistăm ispitelor alimentare. Când de fapt mâncarea este singura alinare pe care acest corp “rău iubit” o mai primește!”, mai spune nutriționistul.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net