Peștele pe care nu trebuie să îl mânânci vreodată! E foarte toxic: „Trebuie să evităm consumul”

3 decembrie 2023 5:00   Sănătate

Mulți dintre noi preferăm carnea de pește, iar cum ne aflăm într-un post cu nenumărate dezlegări la această carne, poate că mulți dintre noi vom fi tentați să experimentăm cu noi sortimente și rețete. Cu toate acestea, există un pește anume pe care specialiștii ne avertizează că nu trebuie să îl consumăm!

Mai precis, este vorba despre diverșii pești „exotici”, în special pangasius! Potrivit informațiilor oferite de către cei de la adevarul.ro, peștii de acest fel cresc în ape extrem de poluate din Vietnam, iar toxinele printre care înoată pot supraviețui în carnea peștelui chiar și după gătire. Iar pericolul cel mai mare vine din faptul că, aparent, nimic nu pare a fi în neregulă cu ei!

„Cea mai frecventă intoxicaţie este cea cu toxina botulinică. Aceasta prezintă caracteristici specifice. Pacientul prezintă vedere dublă, la un moment dat prezintă o paralizie la nivel facial, caracterizată prin căderea pleoapei, pacientul nu mai poate deschide ochii”, a declarat, conform sursei, dr. Florin Roșu, Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.

„În general, o toxină contractată de la peşte este caracterizată de greaţă, vărsături, crampe abdominale, scaune diareice. (…) Trebuie să evităm consumul de peşte exotic, iar conservele de peşte, dacă prezintă capacul umflat şi au un aspect şi un miros care ne duc probabil spre o toxină, nu le consumăm”, mai spune acesta.

Peștele pe care trebuie să îl evităm

Se pare că peștele pangasius nici măcar nu este un pește natural, ci o încrucișare artificială, creată de către cercetătorii chinezi. Motivul pentru care aceștia au dorit introducerea în natură a acestei specii create în laborator nu a fost niciodată din raționamente culinare, ci din unele extrem de practice, ce țin de nivelul de poluare.

Mai precis, peștele pangasius ar avea o toleranță extrem de mare la toxinele în care înoată și chiar se și hrănește cu acestea. Astfel, el a fost introdus în zone poluate ale mării, pentru a reduce nivelul toxinelor din apă.

Mai multe