Pizza ne scurtează viața! De ce nu e bine să o consumăm: ce spun specialiștii

20 octombrie 2023 10:54   Sănătate

Pizza este sănătoasă și nu prea, de aceea a fost introdusă de specialiști pe lista alimentelor care ne scurtează viața. De asemenea, a devenit hrana de toate zilele pentru mii de români, fiind comandate zilnic în jur de 5.000, cu alte cuvinte 200 de pizza pe oră, jumătate din comenzi fiind făcute după ora 18.00.

Printre pizza preferată de români se numără Prosciutto e Funghi, Diavola, Quattro Stagioni şi Margherita. Însă, „prosciutto” românesc e mai mult şuncă şi reţeta noastră e departe de ce fac italienii. „Foarte multă Mozzarella în primul rând. Ceea ce face să dea un gust foarte gumos. Prosciutto nu este. Probabil ceva şuncă. Diferenţa este clară. Se simte mult mai multă lejeritate, asta caută şi italienii, cam pe asta se bazează”, a declarat Robert, bucătar, potrivit observator.ro.

Avertismentul specialiștilor 

În funcție de tipul de crustă, de cantitatea de brânză și de toppingurile folosite, pizza poate fi de la un nivel nutrițional decent până la un dezastru alimentar, iar specialiștii avertizează că: răsfăţul la ore târzii poate aduce probleme serioase de sănătate.

„Consumul de pizza, grăsimi saturate, sodiu mult, toate aceste excese care se fac din punct de vedere nutriţionist conduc la creşterea nivelului de trigliceride, de grăsimile din sânge, de colesterol”, a declarat Lygia Alexandrescu, nutriţionist.

Astfel, ceea ce puneți pe pizza poate avea un impact semnificativ asupra valorii nutriționale a acesteia. O felie mare de pizza are 240 de calorii, 4 grame de grăsimi saturate și 710 miligrame de sodiu; o felie mare, dar cu pepperoni, cârnați, șuncă, carne de porc și vită, are 480 de calorii, 10 grame de grăsimi saturate și 1.180 miligrame de sodiu.

Capitala este orașul cu cele mai multe comenzi prin aplicaţie de la începutul anului, peste 300 de mii, urmat de Cluj cu peste 280 de mii şi Timişoara peste 200 de mii, conform sursei menționate.

Pizza este cea care conduce detaşat în topul preparatelor care dau dependență, iar cercetătorii spun că aceasta combinaţie de ingrediente creează o plăcere asemenătoare efectelor drogurilor, urmate de prăjituri.

Mai multe