Secterele iaurtului. De ce trebuie consumat zilnic

21 martie 2023 6:00   Sănătate

Bogat în calciu, iaurtul este o alegere ideală atunci când vrei să iei o gustare. Pe lângă faptul că este gustos, iaurtul are diverse calităţi pentru care merită să-l introduci în alimentaţia ta zilnică.

Iaurtul este un aliment care încorporează aproape toate substanţele de care corpul tău are nevoie pentru a funcţiona cum trebuie: calciu, fosfor, magneziu, potasiu, complexul de vitamine B, proteine, probiotice, toate acestea având un rol important în protejarea florei intestinale, a sistemului imunitar, dar şi la creşterea masei osoase şi la întărirea oaselor, pe care le protejează pe termen lung. „Pe lângă valoarea sa nutritivă deosebită şi gustul plăcut şi răcoritor, iaurtul conţine şi principii antibiotice naturale, care omoară microbii cauzatori ai unor afecţiuni intestinale, cum ar fi Salmonella şi E. Coli”, precizează dr. Cătălin Luca, medic primar generalist, cu competenţă în medicina alternativă. 

Cum se prepară 

Iaurtul poate fi preparat în casă din lapte şi maia de iaurt (acea cultură de bacterii care produce fermentaţia laptelui). Într-un litru de lapte proaspăt se pun 2-3 linguriţe de maia şi se ţine 1-2 zile la cald. După acest interval, laptele se va prinde şi din el oprim o cantitate mică, ce va fi maiaua pentru următorul iaurt.

Care sunt beneficiile 

Iaurtul consumat după sau chiar în timpul tratamentului cu antibiotice ajută la refacerea echilibrului natural al florei intestinale. Acesta este foarte indicat în tulburările digestive cu fermentaţii intestinale, în dispepsii prin putrefacţie, anorexie şi vărsături. Mai mult, previne diabetul şi ateroscleroza. Iaurtul este foarte eficient şi pentru uz extern, pentru aplicaţii în caz de arsuri uşoare şi dermatoze. 

Cum se prepară iaurtul acasă

Ca să fii sigură că e 100% natural, cel ami bine este să prepari iaurtul acasă. Cum? Foarte simplu! Industrial, în laptele proaspăt se introduce o cultură de bacterii care inițiază procesul de fermentație. Aceste bacterii se hrănesc cu lactoză, se înmulțesc foarte rapid, producând acid lactic, care acționează asupra laptelui făcându-l să se îngroașe şi să se prindă şi îi creează gustul şi aroma specific. Ele sunt acelea care ajută digestia. Potrivit microbiologilor, cea mai benefică bacterie pentru organism este „lactobacillus acidophilus”.

Acasă, însă, iaurtul poate fi preparat din lapte şi maia de iaurt (acea cultură de bacterii care produce fermentația laptelui). Într-un litru de lapte proaspăt se pun 2-3 lingurițe de maia şi se ţine 1-2 zile la cald. După acest interval, laptele se va prinde şi din el oprim o cantitate mică, ce va fi maiaua pentru următorul iaurt.

Mai multe