Seva de mesteacăn, „elixirul magic al şamanilor“, un adevărat remediu natural pentru unele afecțiuni

19 aprilie 2024 11:35   Sănătate

La fel ca frunzele, mugurii, scoarţa, şi seva de mesteacăn este apreciată şi recomandată de fitoterapeuţi datorită proprietăţilor diuretice, depurative, utile pentru sănătate, fiind un adevărat remediu natural pentru unele dintre cele mai întâlnite afecțiuni. Mesteacănul mai este denumit şi arborele vieţii. Originar din Siberia, copacul este des întâlnit şi în România.

Seva de mesteacăn este unul dintre produsele cele mai bogate în minerale aflate în natură. Cunoscută pentru capacităţile sale curative deosebite, care au fost testate de-a lungul anilor prin numeroase studii medicale, seva de mesteacăn se poate obţine relativ uşor de către oricine are un astfel de arbore în apropiere.

În Europa, i se spune „laptele”, „lacrimile” sau „sângele” mesteacănului, în timp ce în Rusia, Canada, Japonia, Coreea, este considerată în popor „băutura zeilor”. În Rusia şi unele zone din Siberia, ea făcea parte dintre „elixirurile magice ale şamanilor”.

Copacul este unul dintre cei mai populari din România

Seva de mesteacăn este un lichid natural de consistența unui sirop cu gust dulce, foarte bun tonic fizic și psihic. Deoarece are extrem de puține calorii, dar foarte multe proprietăți nutritive, este ideală în curele de slăbire. Mesteacănul conține principii active care au acțiune diuretică, antiinflamatoare și antibacteriană, prin urmare, se poate utiliza în tratarea și prevenirea cistitei. Combate reumatismul, bolile de ficat, purifică organismul și, de asemenea, este foarte bună în lupta cu kilogramele în plus.

Seva poate fi colectată doar la început de primăvară, când pământul este încă îngheţat, iar mugurii nu sunt daţi încă. Cam atunci când răsar ghioceii şi se dezgheaţă pământul. Pe măsură ce se încălzeşte vremea şi dau mugurii, seva de mesteacăn parcă nu mai este aşa de bună la gust ca la început, potrivit adevărul.ro.

De asemenea, seva mesteacănului nu doar că tratează anumite afecțiuni, dar este folosită destul de des și în prepararea unor cosmetice. Copacul este unul dintre cei mai populari din România. Băutura este recomandată în cazul afecţiunilor renale şi în curele de detoxifiere. Se fac cure de câte două – trei săptămâni şi se consumă până la un litru dimineaţa, pe stomacul gol.

Mai multe