Suferi de anxietate? Iată ce nu trebuie să faci pentru a nu-ți agrava starea
Anxietatea reprezintă o stare emotională pronunțată, manifestata prin neliniste. De cele mai multe ori, aceasta apare ca raspuns al unui eveniment stresant sau al unei stari prelungite de tensiune. Alteori, apare ca anticipare a unui viitor agent de stres. Oricare ar fi motivul declanșării anxietății, nimeni nu dorește ca această stare să se instaleze în corp și minte.
De-a lungul vremii s-au făcut multe studii și s-au scris multe cărți despre cum ai putea să te lupți cu anxietatea. O astfel de carte este și cea a lui Aaron Gilles, care își propune în cartea sa ''Cum să supraviețuiești sfârșitului lumii. Ghidul împotriva anxietății'' să abordeze dintr-o nouă perspectivă acest subiect. Autorul povestește despre lupta pe care o duce cu anxietatea, într-un mod inedit.
Scriitorul prezintă 7 lucruri pe care să nu le faci dacă ai anxietate. Iată care sunt
Nu ingora situația
Aaron Gilles recunoaște că a „tratat” anxietatea cu alcool. Însă ignorarea anxietății este cea mai păguboasă strategie, pentru că stările emoționale negative nu dispar, ba mai mult, se agravează, mai ales când primesc „remedii” precum cele menționate mai sus.
Ce poți face
Ședințele de psihoterapie, sportul și petrecerea timpului în compania celor dragi sunt câteva dintre metodele prin care scriitorul a încercat să-și țină sub control anxietatea.
Nu te izola
Reacția cea mai obișnuită în această situație este închiderea în sine, dar acest tip de siguranță este iluzoriu, pentru că „anxietatea îți mai trimite o provocare: o frică absolută și chinuitoare de singurătate”, spune Gilles.
Ce poți face
Refuzarea izolării înseamnă evitarea uneia dintre clasicele capcane ale anxietății.
Nu bea multe cafenele
În cartea sa, acesta sfătuiește pe cei anxioși să nu consume prea multă cafeina.
Ce poți face
În opinia lui Aaron Gilles, soluția ar fi înlocuirea cafelei cu ceai, infuzii din plante sau sucuri din fructe. „Știu că sună alarmant de sănătos, dar chiar funcționează”, comentează scriitorul.
Nu îți impune relaxarea
Autorul consideră că dacă îți impui relaxarea, efectul este contrar. Anxietatea nu ascultă ordine, dar poate fi păcălită
Ce poți face
Scriitorul recomandă metoda redirecționării atenției, o strategie foarte utilă în cazul lui. Aceasta înseamnă concret să-i fie oferite minții alte lucruri care să o capteze
Nu te panica dacă nu ai o relație care te mulțumeste
În capitolul „Mintea mea și relațiile de cuplu”, Aaron Gilles are totuși câteva sfaturi pentru anxioșii speriați că împlinesc o vârstă rotundă și, spre deosebire de majoritatea cunoștințelor de pe Facebook, nu au copii, animale de casă și un conac la țară.
Ce poți face
Autorul sfătuiește cititorii să nu se pună presiune suplimentară pe creierul deja afectat. Acesta consideră că sinceritatea față de persoana iubită, mărturisirea problemei și stabilirea împreună a unui plan de atac contra anxietății sunt mult mai folositoare.
Nu te înconjura de oameni care îți fac rău
Autorul sfătuiește cititorii să nu stea lângă cei care îți fac rău, acest lucur îi afecteaza.
Ce poți face
Cei care descoperă că există un anumit factor de stres sau o cauză clară a anxietății trebuie să o îndepărteze.
Nu amâna lucrurile pe care dorești să le faci
Vei sfârși prin a-ți amâna toată viața. Acest simptom este tipic celor care suferă de anxietate, iar Aaron Gilles s-a confruntat la rândul lui cu el:
''Habar n-am cum am reușit să termin cartea asta! E aproape o formă de artă cu acte în regulă.'', a spus acesta.
Aaron Gilles, în cartea ''Cum să supraviețuiești sfârșitului lumii. Ghidul împotriva anxietății'' doar li se confesează cititorilor, dar într-un mod mai puțin obișnuit, ce îi acaparează în povestea sa.
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram