Top 5 beneficii ale uleiului de peşte. De ce este bine să îl consumi

15 octombrie 2024 11:12   Sănătate

De la sănătatea inimii şi a creierului până la îmbunătăţirea stării psihice, uleiul de peşte este recunoscut a avea beneficii asupra întregului organism. Conţine acizi graşi Omega-3, EHA şi DHA, dar şi vitaminele A şi D.

1. Susţine sănătatea ini­mii

Datorită conţinutului bogat de acizi graşi Omega-3, uleiul de peşte contribuie la scăderea numărului de trigliceride şi creşte nivelul de colesterol bun (HDL), echilibrează tensiunea arterială, reduce coagularea sângelui, scăzând riscul de accident vascular cerebral şi insuficienţă cardiacă.

Nu în ultimul rând, uleiul de peşte poate să prevină întărirea plăcii din artere, astfel evitându-se îngustarea arterelor. În caz contrar, poate duce la accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord şi la apariţia cheagurilor de sânge.

2. Îmbunătăţeşte sănătatea creierului

Consumul regulat de ulei de peşte influenţează pozitiv performanţa cognitivă şi memoria, previne schimbările de dispoziţie şi apariţia stărilor de depresie şi anxietate, poate să scadă riscul de tulburări mentale.

Mai multe studii au arătat că în ţările în care oamenii mănâncă mult peşte, există mult mai puţine cazuri de depresie.

3. Reduce inflamaţia

Uleiul de peşte are proprietăţi antiinflamatorii puternice, aşadar ajută la reducerea inflamaţiei şi previne declanşarea afecţiunilor cauzate de inflamaţie.

De asemenea, suplimentele cu ulei de peşte pot reduce gravitatea simptomelor asociate cu artrita reumatoidă: calmează durerea, îmbunătăţeşte rigiditatea, ameliorarează sensibilitatea.

4. Reduce alergiile la copii

Un studiu recent a arătat că administrarea de ulei la sugari, în primele 6 luni, poate modifica markerii imunităţii şi, mai târziu, poate proteja împotriva unor eventuale alergii.

De asemenea, consumul de omega-3 în timpul sarcinii poate ajuta la reducerea incidenţei bolilor alergice la făt, inclusiv astmul.

5. Întăreşte oasele copiilor

Uleiul de peşte susţine sănătatea oaselor copiilor care se află în creştere. Acesta întăreşte osteoblastele - celulele care formează oasele - şi sprijină absorbţia calciului, care e un mineral esenţial necesar pentru o structură osoasă sănătoasă, conform ducfarm.ro.

Mai multe