Top 7 alimente care conțin serotonină. Nu numai că sunt sănătoase, dar îți îmbunătățesc și starea de spirit

5 iunie 2023 8:02   Sănătate
Ultima actualizare:

O dietă bună, un somn bun și activitatea fizică regulată par să joace un rol important în creșterea naturală a serotoninei. 

Serotonina este un neurotransmițător care joacă un rol vital în diferite procese din organism, inclusiv în reglarea dispoziției. Potrivit Healthline, pe lângă implicarea sa în starea de spirit, serotonina este, de asemenea, cunoscută pentru a promova un somn bun prin reglarea ritmurilor circadiene, controlând apetitul, îmbunătățind memoria și concentrarea, precum și sentimentele pozitive. Din acest motiv, consumul de alimente care conțin triptofan poate afecta pozitiv nivelul serotoninei din creier. Acesta din urmă este un aminoacid care se transformă în serotonină în creier.

Unde duce deficiența de serotonină

De asemenea, o deficiență de serotonină poate duce la următoarele simptome:

- un sentiment de anxietate, slăbiciune sau depresie
- iritabilitate
- somn tulburat
- pierderea a poftei de mâncare
- probleme digestive, inclusiv iritabilitate
- somn tulburat
- probleme digestive, inclusiv debutul de greață
- creștere a poftei de dulciuri și alimente bogate în carbohidrați

Alimentele care ajută la creșterea nivelului de serotonină

Iată care sunt alimente care ajută cel mai mult la creșterea nivelului de serotonină:

Ouăle

Proteina conținută în gălbenușurile de ou ar putea crește nivelurile plasmatice de triptofan din sânge. Pe lângă bogăția lor în această componentă, ele sunt bogate și în tirozină, colină, biotină, acizi grași omega-3 și mulți alți nutrienți care pot oferi beneficii pentru sănătate.

Brânză

O sursă excelentă de triptofan, brânza poate fi încorporată în multe feluri de mâncare, cum ar fi macaroanele.

Somonul

Sursa de acizi grași omega-3, somon și orice tip de pește gras ar oferi suficient triptofan pentru mulți oameni. În plus, se spune că acizii grași din somon ajută la susținerea oaselor puternice, a pielii sănătoase și a bunei funcții oculare. Ca să nu mai vorbim de bogăția sa în vitamina D, esențială pentru sănătatea oaselor, a dinților și a mușchilor puternice.

Nuci și semințe

Pe lângă bogăția lor în triptofan, nucile sunt și o sursă bună de proteine, grăsimi sănătoase și fibre, iar beneficiile lor pentru sănătate sunt diverse. În plus, ele contribuie la senzația de sațietate dacă sunt ronțăite între mese. De asemenea, semințele nu sunt lipsite de triptofan. Presărându-le pe o salată, amestecându-le cu nuci sau adăugându-le în cereale sau iaurt, vor ajuta la creșterea serotoninei din creier zilnic.

Legumele verzi

Spanacul, de exemplu, este o sursă bună de triptofan. Ca să nu mai vorbim de bogăția sa în fier care stimulează producția de globule roșii sănătoase. Un motiv bun pentru a consuma o rețetă bună de somon cu spanac să se umple cu triptofan.

Păsări de curte

În general bogate în proteine, păsările de curte precum puiul, curcanul sau gâsca contribuie la aportul de triptofan, mai ales că are un conținut scăzut de grăsimi.

Fructele

Bananele sau ananasul sunt fructe recomandate în special în caz de deficit de serotonină. Aportul lor de triptofan crește serotonina din creier, motiv pentru care nu ar trebui să te privezi de ea.

Alte moduri de a crește serotonina

Pe lângă alimente și suplimente, există și alte modalități de a crește nivelul serotoninei. Activitatea fizică regulată ar acționa, conform cercetărilor, ca un efect antidepresiv. De asemenea, expunerea la soare sau la lumina puternica este asociata, conform cercetarilor, cu o crestere a nivelului de serotonina. Un motiv bun pentru a vă bucura de o plimbare afară.

Totodată, îmbrățișarea pozitivității ar ajuta la creșterea nivelului de serotonină. În plus, probioticele suplimentare ar fi utile și ar juca un rol în nivelul serotoninei prin axa intestin-creier.

Mai multe