Top alimente pe care trebuie să le consumi, în această perioadă, pentru a-ți crește imunitatea. Așa ții virozele la distanță

25 septembrie 2024 12:02   Sănătate
Ultima actualizare:

Toamna, sistemul tău imunitar trebuie să fie mai puternic ca oricând, pentru a te proteja de boli. Nutriționiștii spun care sunt cele mai indicate alimente pe care să le consumi în această perioadă. Atenție, o dietă neadecvată, fără suficient de mult fibre și cu un exces de alimente nesănătoase precum grăsimile saturate, alimentele prăjite și excesul de cafea, zahăr sau alcool afectează semnificativ sistemul imunitar. La polul opus, o dietă echilibrată ne poate păstra sistemul imunitar puternic și organismul sănătos.

Sfecla roșie îți întărește imunitatea

Sfecla roșie, cunoscută ca aliment și medicament din timpuri străvechi, are în compoziția sa multe substanțe nutritive, benefice pentru sănătate, printre acestea numărându-se vitamina A, vitaminele B1, B2, B6, vitamina C, sodiu, calciu, sulf, cupru, fier, iod, zahăr natural, potasiu, bioflavonoide și antioxidanți.

Dovleacul, sursă de vitaminele A și D

Este gustos la cuptor sau în plăcinte şi te ajută să-ţi tonifici organismul chiar înainte anotimpului friguros. Descoperă ce substanţe nutritive conţine dovleacul din plin. O cană cu piure de dovleac este o adevărată sursă de vitamine, fibre şi oligoelemente, cu efecte antiinflamatoare şi protectoare. O cană cu piure de dovleac conţine de 8 ori necesarul zilnic de vitamina A. Studiile arată că vitamina A, împreună cu vitamina D, joacă un rol important în întărirea sistemului imunitar.

Aceeaşi cană cu dovleac îţi oferă un sfert din doza zilnică recomandată de fibre solubile – care au şi capacitatea de a stimula sistemul imunitar. Dovleacul oferă aproape 20 % din acest compus,care ajută dezvoltarea unui anumit tip de celule, capabile să lupte cu radicalii liber în exces.

Cartoful dulce ne ajută să ținem răceala la distanță

Cartofii dulci au o mulţime de beneficii pentru sănătate şi sunt excelenţi în sezonul rece, pentru că ne ajută să ţinem răceala la distanţă. Aflaţi pe piaţă într-o varietate de culori, de la portocaliu la mov, cartofii dulci sunt extrem de bogaţi în vitamine, minerale, antioxidanţi şi fibre.

Sunt o sursă excelentă de vitamina D, esenţială pentru sănătatea oaselor, inimii, pielii, dinţilor, pentru întărirea sistemului imunitar, creşterea nivelului de energie, îmbunătăţirea stării de spirit şi sprijinirea glandei tiroide. Toamna, iarna şi primăvara, lipsa luminii solare duce la scăderea nivelului de vitamina D. 

Legumele verzi

Legumele verzi sunt un rezervor nesecat de vitamine, minerale, fibre si glucide, esentiale pentru buna functionare a organismului. In functie de culorile lor, acestea au profiluri nutritive diferite.

Usturoiul

Prezent în aproape orice rețetă, usturoiul este renumit încă din cele mai vechi timpuri pentru beneficiile lui împotriva infecțiilor. Usturoiul dispune de o cantitate mare de antioxidanți și ajută în prevenirea răcelilor și a bolilor gastrointenstinale.

În general, acesta are în continutul său un ulei volatil sulfuros numit alicină care are rolul de a opri dezvoltarea bacteriilor și ciupercilor și de a stimula activitatea enzimelor digestive.

Citricele

Organismul uman nu produce vitamina C, motiv pentru care aceasta trebuie adusă în organism prin alimentație. Aproape toate citricele sunt bogate in vitamina C, așa că alege ceea ce îți place cel mai mult: portocale, grapefruit, lămâi, kiwi, clementine, mandarine etc.  

Semințele și nucile

Semințele și nucile sunt unele dintre cele mai recomandate alimente pentru imunitate. Conțin magneziu, seleniu și vitamina E, elemente care luptă eficient cu bacteriile și virusurile.

Mai multe