Trucul oferit de medici pentru scăderea colesterolului rău. Culmea, de vină nu sunt doar grăsimile din alimentație
Potrivit statisticilor publicate de Comunitatea Asociaţiilor de Pacienţi, sunt afectate de hipercolesterolemie (valori ridicale de colesterol în sânge) peste 34 de milioane de persoane, la nivel global. Din păcate, în jur de 90% din cazuri nu sunt diagnosticate. De asemenea, din ce în ce mai mulţi români se confruntă cu valori crescute ale colesterolului rău (LDL) şi ale trigliceridelor în sânge. Click! îți spune cum comentează un medic această situație și ce sfaturi oferă celor afectați.
Dr. Doru Negru, Medic primar Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice în cadrul Sanador, a explicat cum putem lupta cu valorile crescute de colesterol: „Grăsimile din sânge se cheamă colesterol și trigliceride. Colesterolul bun (HDL) este cel care ne protejează de bolile cardiovasculare. El se combină cu colesterolul rău în proporţie de 1 la 4 şi împreună se depun, scad grăsimile sau se ard. Din păcate însă, de multe ori, colesterolul bun este mai mic decât ar fi cazul”.
„Colesterolul rău (LDL) este colesterolul păgubos, care se depune pe vasele de sânge precum apa dură pe ţevile de apă şi le înfundă. De cele mai multe ori, chiar dacă valoarea colesterolului total este în limite civilizate, colesterolul bun este prea mic, iar colesterolul rău este prea mare. Dacă adunăm colesterolul bun şi colesterolul rău, vedem că lipseşte ceva - colesterolul total e un pic mai mult. Lipseşte VLDL colesterol, colesterolul îngrozitor de rău, care este cam a cincea parte din trigliceride”, a mai explicat medicul.
Fă mai multă mişcare şi evită dulciurile
„Dacă spuneam că păcătosul de colesterol se depune pe vasele de sânge şi le înfundă, trigliceridele pot fi chiar mai rele. Ele pot irita endoteriul vascular pe care colesterolul se depune galopant. Organismul, văzând că aceste grăsimi sunt foarte rele, încearcă să le depună sub piele, sub formă de slănină, proces ce se întâmplă cu un consum mare de insulină. Fabrica de insulină este suprasolicitată, în timp oboseşte şi începe şi creşte glicemia, ceea ce determină diabetul.
Boala noastră a tuturor se numeşte intoxicaţie cronică voluntară cu mâncare la un sedentar şi cel mai frecvent diagnostic este sindromul metabolic. E o creştere a valorilor grăsimilor, zahărului, uneori şi acidului uric în sânge şi rezultă un durduliu hipertensiv. Şi majoritatea suntem în zona aceasta.
Ca să creştem colesterolul bun, avem o soluţie foarte simplă: efortul fizic. Cu cât facem mai mult efort fizic, cu atât creşte mai mult colesterolul bun şi cu atât scad mai tare triglicerdele.
Dr. Doru Negru: „Boala noastră - intoxicaţie cronică voluntară cu mâncare”
Ca să scădem colesterolul rău, însă, mare lucru nu prea putem face. Pentru că ficatul nostru este cel vinovat. Nouă nu ne face rău colesterolul pe care îl mâncăm din unt sau din untură, de exemplu. Nouă ne face rău colesterolul pe care îl face ficatul nostru. Şi ficatul nostru face colesterol din orice.
Dacă scrie în codul genetic «colesterol crescut», şi dacă vom mânca numai ştevie vom avea colesterol crescut. Sigur, dacă mâncăm alimente bogate în colesterol, el va fi foarte crescut. Şi atunci, fără discuţie, pentru a scădea valorile colesterolului, un regim alimentar în care să evităm excesul de grăsimi animale.
Sigur, e indicat şi un regim alimentar în care să scădem aportul de grăsimi animale şi de dulciuri. Ca să scădem trigliceridele, iarăşi este relativ simplu. Efortul fizic prin arderea grăsimilor scade trigliceridele și evităm în alimentație grăsimile și dulciurile. Cel mai mare crescător de trigliceride din organismul nostru, paradoxal, nu sunt grăsimile, ci dulciurile, mai ales dulciurile concentrate”, a adăugat dr. Doru Negru.