Variola maimuței a devenit urgență sanitară internațională! Reacția OMS sosește prea târziu

25 iulie 2022 7:33   Sănătate
Ultima actualizare:

Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă: viteza cu care se răspândește variola maimuțel l-a determinat pe directorul OMS să declare faptul că aceasta este o urgență sanitară de interes internațional. 

În decursul a doar trei luni, în intervalul mai-iulie, în Africa, acolo unde variola maimuței este endemică, numărul de îmbolnăviri a crescut de la zero la aproape 17.000. În plus, în prezent, boala a fost depistată în 74 de țări din întreaga lume și se pare că Europa a devenit epicentrul acestor infecții, conform Adevărul. 

Citește și: Variola maimuței. Tot ce trebuie să știți despre acestă boală 

Conform specialiștilor, variola maimuței este mai puțin periculoasă și contagioasă decât variola și afectează în general bărbații tineri care au avut multiple relații sexuale recente cu diferiți parteneri și care locuiesc în orașe. Până la această oră cele mai multe infectări au fost depistate în Spania, peste 2.800 la număr, iar în România au fost înregistrate doar 20 de cazuri.

  „Ca şi în cazul pandemiei (de COVID-19, n.red.), reacţia OMS este tardivă, iar efectele acestei decizii în practică vor fi probabil modeste. Pentru că, de fapt, se bazează pe un set de recomandări către state, nu pe obligativitatea implementării unor măsuri de combatere a transmiterii virusului variolei maimuţei”, este de părere medicul Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină.

Vezi și: 10 lucruri importante despre variola maimuței 

Principalele simptome ale îmbolnăvirii cu variola maimuței 

Variola maimuţei este o boală infecţioasă care se transmite prin intermediul fluidelor corporale.

Semnele clinice ale bolii includ erupţii pe piele asemănătoare pojarului, febră, dureri de cap, dureri de spate, ganglioni limfatici umflaţi, frisoane, oboseală.

Variola maimuţei nu este la fel de periculoasă precum este COVID-19. Nu se răspândeşte şi nu suferă mutaţii la fel de repede precum coronavirusul. Nu se transmite la fel de uşor precum coronavirusul. Transmitera necesită contact prelungit cu un individ infectat sau cu obiectele sale recent contaminate.

Sursă foto: Shutterstock 

Citește mai multe detalii pe Adevărul 

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe