Rusia a interzis toate platformele de la Meta. WhatsApp și Instagram nu vor mai putea fi folosite în Rusia

11 martie 2022 14:46   Tehnologie
Ultima actualizare:

Federația Rusă a luat măsuri pentru a interzice Whatsapp și Instagram, desemnând compania Meta o „organizație extremistă”.

Procurorii au cerut unei instanțe ruse să desemneze organizația-mamă a Facebook, Meta Platforms, drept „organizație extremistă”, a informat agenția de presă Interfax, citată de către The Guardian.

Decizia vine după ce știrea care avea în vedere platformele Meta și faptul că vor permite utilizatorilor Facebook și Instagram, din unele țări, să folosească un mesaj ce incită la ură și face trimiteri la violență, atâta timp cât e adresat soldaților ruși sau președinților Vladimir Putin sau Aleksandr Lukașenko în contextul invaziei Ucrainei, potrivit e-mailurilor interne văzute de Reuters.

Compania de social media permite, de asemenea, temporar, unele postări care cere moartea lui Vladimir Putin sau a omologul său din Belarus Alexander Lukașenko.

Care este noua politică a Facebook?

Noua politică a Facebook și Instagram, temporar, va avea în vedere să ridice toate restricțiile privind utilizarea de mesaje ce incită la ură sau la vătămarea altor persoane, dacă sunt adresate soldaților ruși sau liderilor Rusiei sau Belarusului.

Printre țările din fostul bloc sovietic care au fost afectate de această nouă schimbare se numără și România, alături de Polonia și Estonia.

Marile companii tech din lume s-au implicat profund împotriva propagandei de la Kremlin, multe dintre platformele cele mai utilizate de cetățeni fiind complet interzise pe teritoriul Federației Ruse, iar altele au un filtru special care, cu ajutorul unui browser integrat în platformă, vei putea urmări postările despre război, dacă te afli pe teritoriul Rusiei. 

Compania Twitter a făcut un parteneriat important cu browserul Tor pentru a asigura confidențialitatea cetățenilor, dacă aceștia doresc să urmărească mai multe informații despre războiul pe care Rusia îl poartă cu Ucraina. 

De asemenea, unele state au mers și mai departe împotriva propagandei ruse. România, de exemplu, a interzis canalele de comunicare din partea Russia Today și Sputnik, amândouă fiind suspectate că conduc jocurile Moscovei. 

Propaganda rusă e un eveniment major ce are rol le Facebook și celelalte rețele sociale de foarte mulți ani, având rolul de a destabiliza țară și de a scădea încrederea față de NATO sau chiar Uniunea Europeană.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!