Vacanțe fără cozi la granițe. Un grup de europarlamentari propune un Schengen regional Grecia-România-Bulgaria

25 ianuarie 2024 10:03   Actualitate
Ultima actualizare:

Vacanțele în Grecia ar putea deveni mai plăcute pentru turiștii români și bulgari, fără a se mai confrunta cu cozile nesfârșite de la granița dintre Bulgaria și Grecia. Cu toate acestea, pentru ca această schimbare să aibă loc, este necesară acceptarea recentei propuneri formulate de un grup de europarlamentari. Aceasta vizează eliminarea controalelor la frontiera terestră Schengen dintre Grecia, România și Bulgaria.

Europarlamentarii Dacian Cioloș și Vlad Gheorghe din România, alături de Georgios Kyrtsos din Grecia și Daniel Lorer din Bulgaria, au adresat o scrisoare ministrului grec al imigrației și azilului, solicitând ridicarea controalelor la frontiera terestră Schengen dintre cele trei țări. Scrisoarea a fost trimisă în contextul reuniunii informale a miniștrilor Justiției și Afacerilor Interne din UE, scriu cei de la Adevărul.

Ce beneficii ar aduce ridicarea controalelor

Ridicarea controalelor la frontiera terestră ar facilita intrarea turiștilor români și bulgari în Grecia, un număr semnificativ dintre aceștia alegând să călătorească cu mașina în țara vecină.

Europarlamentarii argumentează că această măsură ar contribui la dezvoltarea economică în regiunile nordice ale Greciei și ar reduce pierderile semnificative ale companiilor de transport și turiștilor. Ei atrag atenția și asupra impactului negativ asupra mediului cauzat de cozile de mașini de la frontiere, susținând că eliminarea acestora ar îmbunătăți parametrii de mediu în zonele respective.

Scrisoarea subliniază faptul că, începând cu 2011, Comisia Europeană a afirmat constant că Bulgaria și România sunt pregătite pentru aderarea deplină la zona Schengen.

Ce spune Dacian Cioloș

Dacian Cioloș adaugă că, în condițiile în care România a acceptat condițiile impuse de Austria pentru aplicarea parțială a acestui drept timp de 13 ani, este necesar să se acționeze în mod decisiv pentru a depăși obstacolele și a aduce beneficii cetățenilor. El subliniază că, în absența unui calendar clar pentru aderarea deplină la Schengen, orice pas intermediar este binevenit.

Propunerea europarlamentarilor vizează creșterea încrederii reciproce între cele trei țări și eficientizarea colaborării lor în cadrul Uniunii Europene. Ei susțin că această inițiativă este în interesul cetățenilor și subliniază responsabilitatea de a depăși dificultățile pentru a oferi beneficii maxime locuitorilor țărilor implicate, bazându-se pe relații de bună vecinătate.

Mai multe