#Exclusiv Click!

Cum faci față singurătății. Psihologul Radu Leca dezvăluie adevărul despre relațiile la distanță: „Majoritatea trădărilor în cuplu se realizează în...”

29 mai 2024 14:17   Interviurile Click!
Ultima actualizare:

Singurătatea este poate una dintre cele mai mari frici ale omului modern. Ne este teamă să fim cu noi, cu emoțiile noastre, dar ne este teamă să nu avem nici relații, în special amoroase. Singurătatea stârnește multă anxietate, iar comportamentele pot degenera pe acest fond. În aceste condiții, vorbim despre singurătate, anxietate și relații la distanță cu renumitul psiholog Radu Leca, care din munca sa de peste 25 de ani cu oamenii, ne oferă explicații prețioase.

Cum faci față singurătății

Observăm în mediul online cum tot mai multe trenduri ne îndeamnă să renunțăm la relațiile tradiționale, caracterizate de longevitate și loialitate și ne dau de înțeles că mai bine rămânem singuri. Foarte mulți oameni se tem de singurătate și mă refer, în special, la singurătatea în ceea ce privește relațiile amoroase. E normal să ne fie teamă de singurătate? Sunt sănătoase trendurile acestea?

Dorința de validare erotică, cu repetitivitate este mai importantă pentru toti cei care sunt apți sexual, decât pretextul utilizat: mă tem de singurătate. Ei nu se tem de singurătate, ci de ideea că nu vor mai avea cu cine să facă sex.

Singurătatea are părțile ei bune, obligându-ne să avem o relație sănătoasă cu noi. Este adevărat faptul că de la prea multă singurătate, te poți oricând trezi în episod anxios sau depresiv, dar cu un pic de ajutor, lucrurile se așează.

Nu suntem făcuți să fim singuri, dar nici singur în doi, acoperiți de tristețe nu putem sta.

E normal să fii bine tu cu tine, indiferent dacă ai o relație sau nu, însă ne face bine singurătatea pe termen lung? Dacă da, în ce condiții?

Arunci când îți dorești să începi și să termini o carte de scris sau atunci când ai un proiect arhitectural complex, singurătatea te ajută. Este firesc să ai o conexiune bună cu tine. Să știi concret ce nevoi ai, dar și cum să le împlinești. Să poți face lucruri care nu te enervează.

Indiferent dacă ai sau nu o relației, conexiunea cu Sinele primează. Înainte de a începe drumul lung de căutare al partenerului potrivit, te rog să realizezi măcar 30 ore de dezvoltare personală și emoțională. Vei avea șansa să nu greșești în alegerea partenerului.

Psihologul Radu Leca dezvăluie adevărul despre relațiile la distanță

Ce pot face oamenii care nu pot sta prea mult timp fără o relație, pentru că se confruntă cu anxietate, frici? Cum pot gestiona toate aceste stări și de unde ar putea proveni ele?

Anxietatea generează un gând fals. Exemplu: mie îmi este rău și o să-mi fie și mai rău dacă nu am pe cineva lângă mine. Anxietatea se hrănește din relația de cuplu, transformând conexiunea cu partenerul, dintr-o conexiune obișnuită bazată pe înțelegere și armonie, într-una bazată pe frustrări și frici.

Alături de terapeut, anxiosul înțelege ceea ce are de făcut în viața de zi cu zi. Partenerul lui este pus la adăpost și niciodată nu o să mai sufere sau o să mai fie frustrat.

Trăim într-o lume „pe repede înainte”. Nu mai avem timp pentru că suntem prea ocupați. De multe ori de omul iubit nu mai avem timp. Sunt și multe relații la distanță. Cu ele ce se întâmplă?

Relația la distanță este una dintre sursele cele mai puternice ale traumelor extinse. Dacă în urma cu 30 de ani, relațiile la distanță nu erau atât de traumatizante, în prezent acestea generează episoade depresive bazate pe neîncrederea în partener și furie foarte multă.

Este perfect adevărat că prin intermediul apelurilor telefonice video, această distanță scade emoțional, dar este cunoscut faptul că majoritatea trădarilor în cuplu se realizează în delegații sau deplasări ce depășesc 30 de zile.

Mai multe