Dependența de dulce poată să fie o traumă din copilărie. Explicațiile unui psiholog

Nimeni nu refuză o porție de tort, însă este important să știm când trebuie să mâncăm desertul. De multe ori nevoia de dulce vine chiar din traumele din copilărie. Cel puțin acesta este semnalul de alarmă dat de psihologi.

Din ce cauze poate să apară pofta de dulce Foto: Pixabay.com
Din ce cauze poate să apară pofta de dulce Foto: Pixabay.com

Ce declară psihologul despre dependența de dulciuri

Dulciurile ne oferă rapid o stare de bine, le mâncăm atunci când vrem să scăpăm de un disconfort. Iată, însă ce ne spune psihologul Bogdana Bursuc despre această dependență. 

„Vezi că ți-o iei, faci prea mult gură, stai în banca ta, că tu ești ăla mic, învățăm să relaționăm cu emoțiile nostre așa cum învățăm să relaționăm cu ceilalți sau cu sarcinile, termini ce ai de făcut sau lași lucrurile nefăcute.

Emoțiile, care sunt fiziologice, au o durat limitată nu ramân permanent. Mai repede noi am învățat că rămân permanent”, a declarat psihologul Bogdana Bursuc, pentru emisiunea "Doctor de Bine", pentru stirileprotv.ro. 

„Am învățat să credem că „trebuie” și să ne spunem, de exemplu, în fiecare sâmbătă dau cu aspiratorul, nu știu dacă chiar trebuie. În acest context de constrângeri, să manânc ce vreau, cum vreau poate fi experimentarea unei forme de liberate”, a mai punctat psihologul.

„Luarea în greutate, un mecanism de protecție" 

Lipsa de atenție din familie duce la comportamente greșite. „Apare această neputință internă că nu am suficient din ce am eu nevoie. Mănânc în exces, am mai multe obiecte decât îmi trebuie, am 20 de oje, roșii toate, tot timpul există dorința de a supraîncarca frigiderul tot vine din această teamă că s-ar putea să se termina brusc ce am eu nevoie”.

„Supra- alimentare, în cazul încare există o supraalimentare, adică luarea în greutate, este un mecanism de protecție. Acest comportament arată experiențe traumatice extreme. Și o experință de a mă proteja de o astfel de experiență traumatică este pur și simplu să mă fac neatrăgător, ca o formă de a mă simți în siguranță”.

Cât de mult zahăr e prea mult

Medicii recomandă femeilor o cantitate maximă de 6 lingurițe pe zi, echivalentul a 25 de grame sau 100 de calorii. Pentru bărbați, cantitatea maximă recomandată zilnic este de 9 lingurițe de zahăr adăugat pe zi, adică 36 de grame sau 150 de calorii. Ca reper, o cutie de suc de tip cola conține circa 8 lingurițe de zahăr, mai mult decât cantitatea permisă femeilor într-o zi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
zodii protejate in februarie logo webp
image png
Horoscop zilnic 25 martie 2022 jpg
Manichiura jpg
5 zodii urmărite de ghinion în luna februarie, sursă foto: Canva
image png
zodii pixabay jpg
Fasole jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net