Genialul prezentator Octavian Ursulescu, amintiri din „Epoca de Aur”: „Elenei Ceaușescu îi displăceau, la TVR, ținutele gen Lambada”. Ce înseamna, de fapt, mapa de rezervă?
Cel mai bun prezentator de evenimente din România, Octavian Ursulescu (77 de ani), ne-a oferit, la ceas aniversar, un interesant și amplu interviu despre activitatea sa, adesea, presărată cu emoții, din cauza regulilor stricte din comunism. Ne-a mai vorbit, exclusiv, pentru Click!, și despre relația strânsă cu artistele Angela Similea și Corina Chiriac, dar și despre marea pasiune, pescuitul, mândrindu-se cu valoroasele capturi de pește din Deltă.
Octavian Ursulescu: „7 este cifra mea norocoasă”
Click!: La mulți ani! Cum este viața, acum, la 77 de ani?
Octavian Ursulescu: Cum să fie? Mai frumoasă ca oricând, dacă știi să te bucuri de ea. Mă amuz, fiindcă un specialist în numerologie ar putea decide că 7 este cifra mea norocoasă, ar trebui să mă apuc să joc la Loto: născut pe 17 iulie, deci a 7-a lună, în 1947. Iar cei 7 ani de acasă îi am sigur...
Altminteri, ziua aniversării, ca atare, a fost una absolut obișnuită, am stat acasă, răspunzând la telefoane și mail-uri, dar profit de ocazie pentru a mulțumi și celor care s-au gândit la mine, fără a mă felicita direct, apelând la Facebook (mi s-a spus, nu folosesc așa ceva). Și am mai scris, tot de ziua mea (am avut inspirație!), câteva articole pentru revista „Actualitatea Muzicală” a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, unde sunt de o viață redactor, fiindcă există mereu evenimente ce se cer oglindite în această unică publicație profesionistă de gen de la noi.
Între acestea, firește, cele mai importante din acest „an 77” în care am fost implicat direct, ca prezentator: concertul „Orice femeie e frumoasă” al Ianei Novac, la Sala Palatului, aniversarea ”Jolt Kerestely – 90” de la Cercul Militar Național, concert și lansare de carte Camelia Florescu la Giurgiu, a 19-a ediție a Festivalului internațional de muzică ușoară ”George Grigoriu” de la Brăila (pe care-l prezint încă de la prima ediție), colocviul ”Muzica ușoară interbelică, liant între România și Europa” la sala ARCUB, ”Festivalul Drapelului” de la Comarnic.
Care alte vedete s-au mai născut în Zodia Rac?
Acesta din urmă îl are ca promotor pe bunul meu prieten Marin Mândrilă, care, fiind născut în aceeași zi cu mine, mă invită firește să-i fiu alături la fastuoasa petrecere aniversară, de fapt, un adevărat concert cu nume mari ale muzicii. Și anul acesta, ca de obicei, marele show muzical-culinar, de vineri, 19 iulie, pe marginea piscinei de la hotelul său, Mari Vila.
Sunt onorat sa fiu născut într-o zodie a Racului, atât de artistica, alături de Dorel Vișan, Romeo Negoiasa (Alesis), Octavian Dobrotă (Distinto), Anastasia Lazariuc, Angela Similea, Mirabela Dauer, Margareta Pâslaru, Daniel Iordachioae, Vasile Șeicaru, Maria Dragomiroiu, Alina Sorescu, cred că si Ileana Sipoteanu e Rac, pe 22.
„Prea am alegat toată viața, practic am fost un ”workoholic”
Click!: Care este programul dumneavoastră, ce pasiuni aveți?
Octavian Ursulescu: Programul meu este, ca să spun așa, unul mai relaxat, prea am alergat toată viața de la diverse redacții (am debutat ca jurnalist, încă din ultima clasă de liceu, la ”Dimitrie Cantemir”) la Radio, de acolo la Televiziune, facultate, serviciu (am lucrat câțiva ani ca inginer, greu de crezut!), spectacole, festivaluri...
Practic, am fost un ”workoholic”, cum se spune mai nou în frumoasa limbă...română (ha, ha!). Nu prea am avut vacanțe, mai ales că până în 1989 n-am avut viză pentru Occident – asta pentru cei care au scornit că aș fi fost un favorizat al regimului anterior.
Când am ceva timp, colind Ardealul natal, pe la rude și prieteni (am făcut-o și anul acesta) și mă ocup de mica mea grădină. Sunt de fapt câteva fâșii de pământ, pe lângă gard, pe care însă le-am „exploatat” fără milă! Astfel, am un cireș, un păr, un măr, un prun, un cais (cum nu-i stropesc, mă bucur practic doar de...florile lor, primăvara!), 4 aluni, mulți trandafiri.
În afară de aluni (doi de pădure și doi roșii), ”familia regală” este completată de floarea-soarelui, care domină aleea dinspre stradă, și mai ales de fragi, care-și fac de cap și se întind unde vor ei, nici nu mai îndrăznesc să calc prin curte. Dar, ce desfătare, dimineața, când strâng o cană mare plină cu micuțele fructe aromate!
Click!: Ca pescar, care e cea mai mare captură? Ne puteți oferi și o rețetă delicioasă?
Octavian Ursulescu: Sigur că la pasiuni la loc de frunte se numără pescuitul. Aștept mereu cu sufletul la gură telefonul bunilor mei prieteni Dorin Irimia și Mitru Crișan, care să mă ”convoace” la expediții în Deltă, ei fiind la cârma unor ambarcațiuni performante, cu care plecăm de la Tulcea în toate direcțiile dorite.
Cea mai recentă aventură în domeniu am avut-o în urmă cu doar puține zile la Brăila, la invitația unui alt prieten vechi, Dragoș Radu. Autentic campion în domeniu, cu multe trofee la activ la concursuri de pescuit, el m-a inițiat în specificul pescuitului în curent, pe Dunăre, din barcă, bifând cu această ocazie o specie pe care am prins-o pentru prima oară, morunaș. Partidele le începeam la 5.00, în zori, până pe la 11.00, și le mai reluăm seara, din cauza caniculei îngrozitoare.
Cu ce capturi de pește se mândrește?
În rest - crap (trofeu de 3,4 kg) șalău, somn, caras, plătică, dar mi-e dor de o partidă la știucă, în Deltă, mai spre toamnă...Cu trofee se laudă cei care pun accentul pe crap, nu e cazul meu, știucă mai mare de 3 kg n-am prins, mândrindu-mă doar cu un șalău de 6 kg, capturat în Suedia.
Dar când vă voi spune că în urmă cu două săptămâni s-a prins la Brăila un șalău de 10 kg mă ia amețeala...Rețetă de pește? N-o să vă vină să credeți, dar...nu mănânc pește! Tot ce degust din deliciile acvatice sunt icrele de știucă, șprotele afumate și sardinele, pe care evident nu le prepar eu!
Ce mari evenimente prezintă?
Click!: Ce evenimente importante prezentați anul acesta?
Octavian Ursulescu: Nu mai merg de mulți ani în turnee pe litoral și oricum festivalurile importante pe care le prezint sunt fie primăvara (”George Grigoriu”, Brăila, în mai), fie toamna, două evenimente emblematice pentru romanță, ambele în octombrie: Festivalul național al romanței ”Crizantema de aur” de la Târgoviște (cea mai longevivă manifestare muzicală de la noi, cu desfășurare neîntreruptă din 1968!) și Festivalul ”Te-aștept pe-același drum” de la Zlatna, jud. Alba.
Click!: Vă scriau bilete de dragoste fanele?
Octavian Ursulescu: Pe vremuri erau bilețele, scrisori, apeluri pe telefonul fix, acum altele sunt modalitățile de abordare, dar la fel de emoționante, chiar dacă astăzi sunt evident mai subtile decât năvalnicile declarații de altădată. Asta îmi amintește de turneele pe care le făceam pe vremuri împreună cu Mirabela Dauer, Natalia Guberna și Mihai Constantinescu.
Cum nu aveam un actor comic în spectacol, inventasem ceva tare simpatic, invitându-i pe spectatori să-mi trimită bilețele din sală, răspunzând pe loc la cele mai amuzante sau interesante. Haz nebun, îți dai seama, la un moment dat păstrasem într-o pungă câteva zeci de asemenea misive...
„Cum să nu păstrez relații extraordinare cu artistele minunate?”
Click!: În ce relații ați rămas cu Angela Similea și Corina Chiriac? Ați legat prietenii în showbiz, de-a lungul vremii?
Octavian Ursulescu: Cum să nu păstrez relații extraordinare cu artistele minunate alături de care am debutat și pe care le-am prezentat de sute de ori? În urmă cu ceva timp m-am bucurat nespus să le revăd la Teatrul de revistă ”C. Tănase”, cu aceeași caldă prietenie între ele, pe Corina Chiriac, Angela Similea și Stela Enache.
Și în același trio de mare forță ele au strălucit acum un an la inaugurarea Casei de cultură ”Doamna Chiajna”, invitate de primarul Mircea Minea, alături de Marina Voica, Adrian Daminescu, Dida Drăgan, Doina Spătaru, Mirabela Dauer, Ovidiu Komornyik. Acolo, la Chiajna, am trăit clipe de uriașă bucurie alături de ”Generația de aur” a cântecului! Din păcate, sunt tot mai rare ocaziile unde ne putem întâlni...
Ce detesta Elena Ceaușescu, în programul TVR?
Click!: Nicolae si Elena Ceaușescu v-au agreat, ca prezentator de evenimente sau ați avut de pătimit în comunism? De ce vă era cel mai teamă, la vizionările programelor TVR?
Octavian Ursulescu: Nu i-am cunoscut personal, dar am constatat cu durere că urmăreau programele TV, mai ales ea! În anii 80, când programul TV era de două ore, joi seara nu mai puțin de un sfert aparținea emisiunii ”Meridianele cântecului”, pe care o realizam împreună cu Titus Munteanu. Alternam melodii românești (acolo l-am lansat pe Laurențiu Cazan, de pildă) cu piese străine pe care le copiam de pe videocasete.
Ei bine, într-o seară, în timp ce pe ecran se derula o filmare latino, gen „Lambada”, cu fustițe ce mai dezgoleau oarecari coapse, brusc piesa s-a întrerupt și a apărut...un taraf de muzică populară, cântând cu foc! Am aflat atunci că era ce se chema ”mapă de rezervă” și era folosită când erau vizite oficiale.
Mi-am dat seama că nu poate fi decât o dispoziție de sus, dar nefiind niciodată angajat al TVR, ce puteau să-mi facă decât să mă interzică, așa cum o mai pățisem câțiva ani la sfârșitul anilor 70? ”Caii de la căruță”, vorba ceea, însă Titus Munteanu avea un tremur în glas când l-am sunat. Aflase de la ofițerul de serviciu de la TVR că întreruperea fusese comandată printr-un apel intempensiv venit de la Cabinetul 2.
„Emisiunea a fost desființată!”
Evident, emisiunea a fost desființată...Clar, Tovarășei îi displăceau profund vestimentațiile ceva mai provocatoare, dovadă că ne-a mai tras una în 1989. Tot împreună cu Titus Munteanu am realizat atunci primul concurs de dans sportiv filmat, la Polivalenta bucureșteană, arhiplină, competiția fiind agrementată cu recitalurile unor mari vedete de muzică ușoară.
Ei bine, la vizionarea obligatorie, Tovarășei (care pesemne urmărea tot ce ține de divertisment TV) i-au sărit iarăși în ochi pulpițele ușor dezgolite ale dansatoarelor, la secțiunea Latino, așa încât concursul a fost interzis la difuzare, acest lucru fiind posibil doar în 1990...