Octavian Ursulescu: «Am fost ucis mediatic. Au fost oameni care m-au urât»

Ultima actualizare:

Click! a obținut un interviu de excepție cu celebrul prezentator și scriitor Octavian Ursulescu, care ne-a poftit în intimitatea „casei sale”, în oaza sa de liniște, anume la Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, locul său preferat.

Octavian Ursulescu
Octavian Ursulescu

În tolba sa cu amintiri s-au strâns tot mai multe întâmplări care ar pot fi încadrate cu succes într-un scenariu de film. O viață încărcată de aplauze, înconjurat numai de artiști de seamă, Octavian Ursulescu a cunoscut un succes răsunător, însă au fost și momente grele în viața sa.

Citește și Octavian Ursulescu a studiat să fie inginer, dar a devenit prezentator

Reporterii Click! au aflat că drumul spre succes nu a fost ușor, însă mai multe puteți descoperi chiar de la Octavian Ursulescu.

Ce mai poți să citești: Iată cum se relaxează Octavian Ursulescu atunci când nu este pe scenă

Ce noutăți ne poate spune domnul Octavian Ursulescu?

Sunt la Uniunea Compozitorilor, unde sunt membru și redactor al Revistei Actualitatea Muzicală, unde mă ocup de jumătatea lejeră, pop, rock, muzică ușoară. Este singura care a apărut neîntrerupt de la înființare. Pe lângă asta, mai mă ocup de festivaluri, podcast-uri, interviuri.

Am venit de curând de la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară ‘’George Grigoriu de la Brăila’’. Sunt onorat că am prezentat acest festival încă de la prima ediție. Fuego m-a sunat pentru un spectacol interesant cu mari vedete ale cântecului.

O altă invitație a venit de la Câmpulung, unde va fi lansarea unui Festival al muzicii de film realizat din filmele românești. Ceva deosebit!

Iată și: Octavian Ursulescu, petrecere-surpriză la 73 de ani. Cum a fost serbat de prieteni

Cum este să fii în aceeași echipă cu alte nume mari din România?

Suntem alături de atâta vreme, încât suntem ca o familie, însă nu doar atât. De-a lungul vremii, am prezentat atâția oameni, unii talentați, alții mai puțin talentați, dar se cern. Unii vor rămâne alături de numele mari din România. Sper că tinerii talentați să dovedească o carieră temeinică și apoi să rămână de aceste nume importante. Aceștia, însă, trebuie să aibă respect și considerație pentru cei care au făcut muzica ușoară românească de acum.

Cornel Ilie, liderul trupei Vunk, a ținut un discurs la festivalul ‘’George Grigoriu de la Brăila’’ și a spus că are un deosebit respect pentru muzica ușoară. A fost și Pepe, care, la început, a studiat muzica ușoară. După care a adoptat stilul latino. Asta este important, ca toți artiștii și genurile muzicale să se unească, să nu se dușmănească și să se tolereze.

Vezi și: EXCLUSIV Poftiți în grădina lui Octavian Ursulescu! Celebrul prezentator ne-a spus totul despre colțul de Rai în care stă

Ați vorbit foarte frumos despre artiștii cu experiență, însă ce ne-ați putea spune despre noul val de artiști? Mai este muzica de calitate?

Publicul și timpul vor decide dacă aceștia vor rămâne. Unii au tot felul de pseudonime, au câte o piesă în altă limbă, dar probabil au publicul lor.

Trebuie studiu, să fie foarte bine pregătiți, noțiuni muzicale, să știe unde este nota do pe portativ. Poate unii au impresia că dacă arată bine sau au botox pot face muzică. Vedetă este un termen des folosit, dar puține sunt vedete adevărate.

Wow: Octavian Ursulescu, sărut fierbinte cu Samantha Fox, în urmă cu 25 de ani

Ce calități trebuie să aibă o vedetă adevărată?

O vedetă adevărată bucură lumea cu prezența ei. Ion Dichiseanu întorcea toate capetele pe stradă. M-am întâlnit cu el într-o zi și toate doamnele de acolo erau foarte încântate că l-au văzut. Acestea este o vedetă. Să vrei să faci o fotografie, să ceri autograf, să fii încântat să-l întâlnești.

Sunt sigur că și acești tineri au astfel de persoane la categoria lor de vârstă, însă rămâne de văzut dacă și peste o anumită perioadă, aceiași tineri vor mai cere autograful sau trec la alții care au apărut între timp. Trebuie să ai un repertoriu, concerte, discuri, piese, o carieră solidă.

Nu rata, aici: Octavian Ursulescu, campion şi pe scenă, şi la pescuit

Mai este arta apreciată la adevărata ei valoare?

Din păcate, nu. Este o lipsă de apreciere la adresa valorilor. Mă gândeam cum este posibil ca Dan Spătaru să nu aibă o străduță cu numele lui. Nu prețuim darul pe care ni l-au făcut ei. Este o lipsă de recunoaștere vizavi de artiști.

Să vă dau un exemplu de cum se face în altă parte. Stadionul din Macedonia de Nord nu poartă numele unui fotbalist, ci al unui cântăreț machedon care a murit într-un accident. Cei de acolo au dat numele stadionului, iată ce înseamnă respectul. Artiștii trebuie prețuiți. Dacă așa ar face toți, ar fi altceva.

Citește și: Ieri, rivale, azi, prietene. De ce s-au reunit Angela Similea, Corina Chiriac și Mirabela Dauer

Ce diferențe am găsi dinte dvs. cel de la începutul carierei și cel de acum? Cât de mult v-ați schimbat?

Probabil sunt mai înțelept. Înainte mai refuzam, nu eram de acord. Îmi aduc aminte că am refuzat să prezint Festivalul de la Mamaia în ‘98. Am fost anunțat și, spre mirarea mea, m-am văzut trecut pe afiș.

Nimeni nu m-a anunțat, nici organizatorii, nici televiziunea. M-au rugat, puteam să mă duc, dar mi s-a părut jignitor și lipsă de respect. Atunci l-am propus pe Gabi Cotabiță, un băiat talentat, instruit ca prezentator.

Acum sunt mai înțelept și tolerant, poate că înainte eram mai neiertător în păreri. Poate că nu este bine așa.

Mai vezi și: Casa părintească a lui Octavian Ursulescu a devenit Ocol Silvic

Credeți că anumite acțiuni ale dvs. v-au atras antipatii?

Nimeni nu trebuie să creadă că este iubit de toată lumea. Am avut antipatii și atacuri grave în presă, unul dintre ele mi-a adus suspendare. Flacăra lui Adrian Păunescu mi-a adus suspendare de 2 ani de zile de ceea ce a însemnat activitate publică.

Am fost ucis mediatic, au fost oameni care m-au urât. Din antipatia unora a ieșit un articol în care eram atacat politic. Urât să ataci pe alte criterii un om. Primesc acum cu simpatie alte păreri.

A lăsat urme acea perioadă?

A fost greu. Eu eram lansat atunci, eram la radio toată noaptea, pentru că eram corespondent la Revista americană Billboard și trebuia să copiez piesele. Nu aveam vacanțe, munceam, am avut această pasiune pentru presă și m-a afectat suspendarea.

Mai citește și: Marina Voica, la un pas de moarte de la naftalină. Şi-a povestit viaţa de roman într-o carte

Regretați ceva din trecut?

Am o neîmplinire că organizatorii de la TVR nu m-au invitat niciodată să prezint Festivalul Cerbul de Aur și au făcut niște alegeri cu totul nepotrivite, chiar jenante și aș fi putut face ceva mai bine asta, dar niciodată nu este prea târziu. Poate o să mă cheme dacă se reia festivalul.

Ați schimba ceva, dacă ați putea?

Nu aș schimba nimic, poate aș merge mai des la pesuit. Aș vrea să am mai mult timp pentru micile bucurii.

Una din dramele vieții mele a fost că înainte nu aveam viză pentru Occident, însă, după ce am primit-o, am recuperat cât am putut călătoriile. Dar și aceste călătorii trebuie făcute la timpul lor. Dorința mea este să să nu dispară festivalurile.

Nu rata: Divele din tv, muzică şi film au fost «Reginele eleganţei»

Cariera celebrului prezentator

Octavian Ursulescu are peste 50 de ani de carieră, cu o activitate jurnalistică începută încă din vremea liceului. Artistul a debutat în emisiunea „Metronom” a lui Cornel Chiriac, după care a fost nelipsit de pe postul național, cu emisiuni permanente la care era fie realizator-prezentator titular („Radiorecording”, „De la 1 la 5”, „De la 3 la 7”), fie colaborator. Prezentatorul încă este apreciat și îndrăgit public datorită naturaleții și profesionalismului de care a dat dovadă de-a lungul timpului.

Citește și Frumoasele «Epocii de Aur» şi-au lansat albume şi cărţi

Octavian Ursulescu s-a născut în județul Mureș, în 1947, a terminat liceul „Dimitrie Cantemir” din București, fost distins cu premiul II la Olimpiada Națională de Matematică, iar în 1970 a absolvit Facultatea de Electrotehnică a Institutului Politehnic București.

În 1983 a prezentat pentru prima oară Festivalul de la Mamaia. Jurnalistul a prezentat 13 ediții ale Festivalului de la Mamaia, primul fiind în 1983. A sărutat-o pe celebra Samantha Fox. Din 1990 este redactor la revista Actualitatea Muzicală a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
banner alina chivulescu png
index (50) webp
banner pavel bartos png
Banner Iuliana Pepene
banner MIRUNA DIN TATUTU jpg
banner diana matei png
image
actualitate.net
image
actualitate.net