8 alimente pe care trebuie să le speli înainte de a le consuma. Mulți nu o fac și se pot îmbolnăvi

12 noiembrie 2025 18:00   Stil de viață
Ultima actualizare:

Un sfat comun pe care îl auzim destul de des ne spune că trebuie să spălăm fructele și legumele înainte de a le consuma. Acest lucru nu este doar un simplu obicei banal intrat deja în reflexul tuturor, ci are o motivație foarte practică și importantă. Unele alimente pot deveni foarte periculoase, dacă nu sunt spălate.

Cu toții știm cât de important este să spălăm fructele și legumele înainte de a le consuma, însă puțini oameni cunosc și motivele practice ale acestui sfat. Există unele alimente aparent banale care pot deveni periculoase, atunci când nu sunt spălate înainte.

„Spălatul fructelor și legumelor înainte de a le găti ajută la înlăturarea bacteriilor acumulate în timpul producției și a transportului”, explică dieticianul Dani Dominguez, conform Real Simple. Aceste alimente pot conține urme mici de pământ sau chiar și insecte, așa că trebuie curățate atent înainte de a fi consumate. Spălarea înlătură murdăria, indiferent dacă aceasta era sau nu vizibilă.

Fructele și legumele trebuie spălate cât mai bine

Experții mai spun că este important ca fructele și legumele să fie uscate cât mai bine după ce au fost spălate, mai ales dacă vor merge înapoi în frigider. În caz contrar, riscul apariției mucegaiului poate crește semnificativ.

Din păcate, există unele fructe și legume pe care oamenii nu le spală decât foarte rar. De exemplu, cu toții știm cât de sănătos este kiwi. Însă nu mulți oameni își spală aceste fructe înainte, iar urmele de pământ de pe coajă pot ajunge direct în fruct atunci când îl tăiem.

Merele trebuie spălate întotdeauna

Un alt fruct pe care nu foarte mulți oameni îl mai spală este și mărul, care poate avea pe coajă diferite bacterii și chiar și urme de pământ. Experții spun că până și atunci când decojim mărul, tot este important ca acesta să fie spălat.

De asemenea, pepenii trebuie și ei curățați întotdeauna. În caz contrar, bacteriile care au ajuns pe suprafața coajei vor ajunge direct în miez, atunci când tăiați pepenele. Iar, nu în ultimul rând, este important să spălați mereu și morcovii, deoarece pot avea diferite bacterii din sol.

Mango este un alt fruct pe care mulți oameni nu îl spală, deși bacteriile acumulate pe coajă pot ajunge în miez, atunci când îl tăiați. În plus, apa înlătură și orice urmă de pământ de pe fruct. Din exact același motiv trebuie spălat mereu și avocado, un fruct pe care unii oameni nu îl clătesc aproape niciodată.

Iar atunci când vine vorba despre orez, există un alt motiv pentru care trebuie clătit înainte de a fi gătit. Mai precis, apa va înlătura excesul de amidon și praful, iar mâncarea va fi mult mai bună la final.

Dintr-un motiv similar va trebui să spălați și semințele de quinoa, înainte de a le consuma. Apa va spăla stratul de saponină de pe semințe, care le paote da un gust mult mai amar. La final, semințele vor fi mult mai bune dacă au fost clătite bine.

Mai multe