Balsamul de rufe: când să îl folosești și când să îl eviți

11 aprilie 2022 18:06   Advertoriale
Ultima actualizare:

Balsamul de rufe este una dintre cele mai îndrăgite invenții moderne: formează o peliculă netedă la suprafața fibrelor, făcându-le moi și catifelate, miroase excelent și este disponibil sub formă de lichid, șervețele pentru uscătorul de rufe, ba chiar și ca niște biluțe simpatice.

Din păcate, dacă este folosit incorect, același balsam devine inamicul numărul unu al țesăturilor. Așadar: când folosim balsam de rufe și când îl evităm?

NU:  balsam la prosoapele de baie

Ai zice că balsamul este ideal pentru a păstra prosoapele de baie pufoase și moi, nu-i așa? Ei bine, nu! Pelicula care se formează la suprafața fibrelor le scade capacitatea de a absorbi apa, astfel că prosoapele tale își vor pierde, din start, cea mai importantă utilitate. În plus, o să observi că, după clătirea cu balsam de rufe, materialul devine îmbâcsit și rigid și foarte greu de manevrat.

DA: balsam la așternuturile de pat

Ce poate fi mai plăcut decât să te culcușești într-un pat cu așternuturi proaspăt schimbate, care miros frumos și sunt moi și plăcute la atingere? Dacă există articole textile pentru care ar trebui să folosești balsam de rufe de fiecare dată,  ei bine, acestea sunt așternuturile!

NU: balsam de rufe pe articole de îmbrăcăminte scumpe

Ai un pulover preferat, din cașmir sau lână? Ține-l departe de balsamul de rufe! Materialele de calitate superioară, care sunt și mai scumpe decât media, pot fi deteriorate de balsamul de rufe, care le poate face să pară mai rigide și mai aspre.

De altfel, piesele de îmbrăcăminte scumpe sau pretențioase se spală separat de restul hainelor, eventual la mână și obligatoriu la temperatură joasă, pentru a-și păstra calitatea.

DA: balsam de rufe pe fibrele sintetice

Chiar dacă materialele naturale sunt întotdeauna lăudate și apreciate, o bună parte din garderoba fiecăruia dintre noi include și fibre sintetice. Până la urmă, ce e mai confortabil decât o jachetă din microfibră?

Balsamul de rufe poate fi folosit cu succes pentru hainele din sintetic sau din amestec de fibre naturale si sintetice. Dar dacă e vorba despre microfibra aceea pe care o aminteam mai sus, sau despre haine tehnice, impermeabilizate sau care, din contra, trebuie să absoarbă apa, evită balsamul!

NU: balsam de rufe pe hainele pentru bebeluși sau pentru articolele ignifugate

Balsamul de rufe poate reduce eficiența materialelor tratate în vederea ignifugării. Din contră, el face ca textilele să fie și mai inflamabile.

Multe dintre produsele de îmbrăcăminte pentru bebeluși și copii sunt tratate astfel. În plus, medicii avertizează asupra faptului că, în contact prelungit cu pielea, balsamul de rufe poate declanșa unele reacții alergice.

NU: balsam pentru perne, pilote și articole umplute cu puf

Având în vedere modul în care balsamul formează o peliculă de protecție la suprafața fibrelor, utilizarea lui în combinatie cu articolele din puf sau pene nu este o idee inspirată. Eficiența acestui tip de umplutură are legătură cu spațiile mici, pline cu aer, care se formează între structurile pufului. Utilizarea balsamului nu face decât să aplatizeze structura microscopică a acestuia și să îl turtească.

Sfatul specialistului este să tratezi produsele din puf/pene similar celor din lână, pentru a le prelungi durata de viață și a le menține caracteristicile.

DA: dacă ai îndoieli, lasă balsamul pe altădată

Balsamul de rufe poate fi uneori o adevărată binecuvântare, dar alteori se poate transforma într-un blestem - și probabil că nu vei realiza asta decât după vei distruge vreo piesă vestimentară preferată.

De fiecare dată când e vorba despre un produs nou de îmbrăcăminte, verifică eticheta pentru informații legate de utilizarea balsamului. Dacă acestea lipsesc și dacă ai vreun dubiu, e mai înțelept să renunți la a-l folosi.

Ai grijă de tine, de cei dragi și de textilele lor preferate alegând cele mai bune produse și respectând cu strictețe recomandările disponibile pe etichetele produselor. Și nu uita de pielea sensibilă a copiilor sau a celor predispuși la alergii!

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe