Ce să mănânci sănătos în postul Paștelui. Antrenorul de fitness îți oferă idei pentru mesele de post
Postul Paștelui durează timp de 40 de zile. Dacă nu știi ce să mânânci, antrenorul de fitness Bogdan Popescu îți oferă câteva exemple de meniuri de post foarte ușor de preparat. Dacă ești disciplinat și-ți cumperi alimentele din timp, nimic nu este greu. Trebuie doar să ai voință.


Ce include dieta de post
„Dieta de post exclude carnea, lactatele și ouăle, dar oferă o varietate de opțiuni vegetale hrănitoare. Iată ce poți consuma în perioada postului: legume proaspete: roșii, castraveți, morcovi, ardei, vinete, dovlecei, legume fierte sau la cuptor: cartofi, broccoli, conopidă, sfeclă roșie, fructe proaspete: mere, pere, citrice, kiwi, banane, fructe de pădure, fructe uscate: stafide, curmale, smochine, caise uscate.
Poți consuma și orez, mei, quinoa, bulgur, pâine integrală, mălai, paste fără ou, musli și fulgi de ovăz. Nu uita să mănânci și leguminoase: fasole albă sau roșie, năut, linte, soia și produse din soia (tofu, lapte de soia). Recomand și semințele oleaginoase: semințe de floarea-soarelui, dovleac, in, chia, susan, nuci, migdale, alune de pădure, caju. Uleiurile vegetale și grăsimile sănătoase sunt următoarele: uleiul de măsline, de floarea-soarelui, de cocos, avocado și pasta de susan (tahini)", explică antrenorul de fitness Bogdan Popescu.
Care sunt dulciurile recomandate de post
Multă lume își dorește să mănânce și dulciuri de post. „Pot să le recomand câteva variante: prăjituri fără lapte și ou, ciocolata neagră (dar să verificie ingredientele), gemuri, miere și halva", explică Bogdan Popescu. Postul Paștelui include anumite zile în care este permisă consumarea peștelui, a vinului și a uleiului. Acestea sunt Buna Vestire (25 martie) și Duminica Floriilor, când credincioșii pot introduce peștele în meniu. În restul perioadei, mâncarea trebuie să fie simplă și să respecte regulile postului.


Exemple de meniu de post de Paște
„Uite un meniu de Post de Paște - mic dejun: fulgi de ovăz (o lingură) cu lapte de migdale (se lasă peste noapte în frigider sau măcar o oră), nuci și fructe de pădure (congelate sau proaspete). Prânz: Supă cremă de linte roșie și o salată tabbouleh/ salată de pătrunjel cu semințe. La gustare o mână de migdale (12 migdale) și o mandarină. Pentru cină recomand humus cu avocado și o felie de pâine integrală", potrivit paginii bogdanpopescufitness.ro.
„Pot să recomand și un exemplu 2. Pentru micul dejun putem opta pentru budincă de chia (1 lingură) cu lapte de migdale și banană (chia se lasă peste noapte sau măcar o jumătate de oră în lapte să se umfle, banana se adaugă înainte de servire), pentru prânz recomand ciorbă de legume și tocănița de ciuperci cu mămăligă, gustarea poate să fie hummus cu bastonașe de morcov și ardei gras, iar pentru cină recomand o salată de fasole boabe (din borcan) cu ceapă roșie, ardei copt și avocado".
Există și un al treilea exemplu de meniu de post de Paște, foarte rapid și ușor de realizat acasă. „La micul dejun se poate opta pentru pâine integrală cu unt de arahide și banană, la prânz se poate consuma o supă de mazăre și cartofi dulci la cuptor cu tahini și salată verde, la gustare mix de nuci și caju și un măr, iar la cină se poate prepara o tocăniță de ciuperci cu mămăligă", spune antrenorul personal.
Rețetă rapidă pentru supa cremă de linte
„Îți recomand o rețetă rapidă de supă cremă de linte. Ingredientele de care ai nevoie sunt: 200 g linte roșie, 1 ceapă, 1 morcov, 1 cartof, 2 linguri de ulei de măsline, sare, piper și cimbru și apă cât să acopere toate ingredientele. Mod de preparare: fierbe legumele până devin moi, apoi mixează-le cu un blender, adaugă uleiul de măsline și condimentele, amestecând bine, servește cu crutoane integrale", declară Bogdan Popescu.
Cum să prepari rapid mâncare de năut cu legume
„Rețetă pentru mâncare de năut cu legume. Ai nevoie de 1 conservă de năut, 1 ceapă, 1 ardei gras, 2 roșii tocate, 1 lingură de ulei de măsline, sare, piper și oregano. Mod de preparare: călește ceapa și ardeiul în ulei de măsline, adaugă roșiile și lasă-le să fiarbă câteva minute, pune năutul scurs și condimentele, lăsând la foc mic 10-15 minute, servește cald cu pâine integrală", explică antrenorul.
Beneficiile postului pentru organism
Adoptarea unui regim alimentar de post are numeroase beneficii pentru sănătate: detoxifierea organismului prin eliminarea grăsimilor animale și a toxinelor, scăderea nivelului de colesterol și protejarea sistemului cardiovascular, îmbunătățirea digestiei datorită consumului ridicat de fibre și creșterea energiei și a clarității mentale.
„Pentru a menține un echilibru nutrițional în meniul de post de Paște și nu numai, este important să incluzi în dietă proteine vegetale, grăsimi sănătoase și carbohidrați complecși. Iată câteva recomandări: consumă zilnic leguminoase precum năutul și fasolea, care sunt surse excelente de proteine, adaugă semințe și nuci pentru un aport optim de grăsimi sănătoase și omega-3, hidratează-te corespunzător, consumând cel puțin 2 litri de apă pe zi, optează pentru surse de carbohidrați complecși, precum orezul brun și quinoa, pentru a menține energia pe parcursul zilei, evită produsele ultra-procesate de post, care pot conține aditivi și grăsimi nesănătoase", explică antrenorul personal.
Postul Paștelui nu este doar o perioadă de restricții alimentare, ci și un timp de echilibru interior. Cu un meniu de post bine organizat, plin de legume, fructe, cereale și semințe, este posibil să ai o alimentație hrănitoare și variată. Planifică-ți mesele și profită de această perioadă pentru a experimenta rețete noi, sănătoase și delicioase.