Ce mâncau domnitorii români în timpul postului? Multe preparate se consumă și în zilele noastre

Postul a avut un rol esențial în viața domnitorilor români, aceștia respectând cu strictețe regulile impuse de Biserica Ortodoxă.

Ciorba de fasole cu tarhon era o rețetă foarte apreciată
Ciorba de fasole cu tarhon era o rețetă foarte apreciată

Deși posturile eliminau carnea, lactatele și ouăle din alimentație, mesele domnești rămâneau bogate și variate, datorită priceperii bucătarilor în a crea preparate gustoase din ingrediente permise.

Supe și ciorbe de post

Printre felurile de bază consumate de domnitori se aflau supele și ciorbele. Una dintre cele mai populare era ciorba de fasole cu tarhon, aromată și sătioasă. Se mai pregăteau borșuri de legume, ciorbă de varză, încărcate cu ierburi aromatice pentru un plus de savoare.

Mâncăruri principale

Fără carne sau lactate, mesele domnești includeau preparate consistente pe bază de legume, cereale și leguminoase. Mâncarea de linte, bogată în proteine, era o alegere frecventă. Se mai pregătea tocăniță de ciuperci, un substitut excelent pentru carne.

Domnitorii se bucurau și de ghiveci de legume, unde se combinau vinete, ardei, dovlecei și roșii, toate gătite lent în ulei de măsline. Sarmalele de post, umplute cu ciuperci, orez și nucă, erau considerate o adevărată delicatesă.

Pește pentru zilele cu dezlegare

Biserica oferea dezlegare la pește în anumite zile din post, iar domnitorii profitau de acest privilegiu. Printre cele mai apreciate feluri se numărau morunul și cega la cuptor, pești nobili ai Dunării. Un alt preparat răspândit era plachia de pește, o rețetă savuroasă în care peștele era gătit cu ceapă, roșii și mirodenii.

Pâine și produse de panificație

Domnitorii nu renunțau la pâine, dar evitau variantele din lapte sau unt. Se consuma pâine neagră, de secară, sau turte coapte pe plită. Uneori, se pregăteau covrigi de post, serviți alături de zacuscă sau diverse pastete din legume.

Deserturi de post

Chiar și în post, mesele domnești se încheiau cu deserturi delicioase. Plăcintele cu dovleac sau mere, indulcite cu miere, erau printre favorite. Un alt desert apreciat era coliva, pregătită din grâu fiert, miere și nucă. Turta dulce cu mirodenii, realizată fără lapte sau ouă, aducea un gust special meselor de post.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
furnici jpg
ctp jpg
image png
Castraveti murati in otet 1024x683 jpg
De ce alcoolul își face efectul mai rapid când temperaturile sunt ridicate, foto Shutterstock jpg
carne tocata secret webp
Varza 2 jpg
fructe pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net