Animalul rar, „vechi” de peste 400 de milioane de ani, care trăiește în România. Ți se zburlește pielea când îl vezi
În țara noastră există un animal rar, care provoacă panică chiar și prin simplul său nume. Este vorba despre o specie de scorpion care a trăit pe aceste teritorii de milioane de ani, în ciuda numeroaselor schimbări climatice și geologice care au afectat planeta în acea perioadă.

Scorpionul Carpatin este cunoscut de către specialiști și sub numele de Euscorpius carpathicus, fiind singurul animal de acest fel care trăiește în țara noastră. În general, el ajunge la dimensiuni mici, de numai 4 – 5 centimetri și este considerat a fi o adevărată „fosilă vie”.
Acest tip de scorpion este găsit în zonele montane din România, fiind o specie endemică întâlnită destul de des în rezervații precum Parcul Național Cozia. Însă, un detaliu important pe care trebuie să îl știm este faptul că scorpionii carpatini, în ciuda dimensiunilor mici, dispun de ac și de venin.
Scorpionii carpatini trăiesc aici de 400 de milioane de ani
Această specie este una foarte rezistentă, care s-a adaptat cu ușurință diferitelor schimbări climatice care au afectat planeta. Scorpionul trăiește aici de 400 de milioane de ani, căutându-și adăpost sub frunze, pietre, sau printre ramuri uscate.
De asemenea, el poate avea mai multe culori! Unii scorpioni sunt negri, cu picioare galben-cafeniu, în timp ce acul, cunoscut sub denumirea de telson, este mai închis la culoare. În același timp, alți scorpioni de acest fel au o culoare maronie, care îi poate face destul de greu de zărit, atunci când suntem într-o drumeție.
Este un animal nocturn
Un alt detaliu important privind acest scorpion este faptul că el este un animal nocturn. El se folosește de cleștii săi puternici pentru a vâna prada, în timp ce acul nu este utilizat decât foarte rar, în scop defensiv.
Cu toate acestea, trebuie să știm că acest animal nu este unul periculos pentru oameni. El este doar foarte slab veninos, așa că nu trebuie să ne temem de acest scorpion. Autoritățile au precizat că specia poate fi zărită pe versanții sudici ai Coziei și Munților Căpățânii, până la altitudini de 450 de metri.