Top 5 neadevăruri regăsite în manualele de istorie comuniste. Minciuni și falsuri despre Nicolae Ceaușescu și domnitorii români
În timpul epocii comuniste, manualele de istorie erau folosite drept unealtă de propagandă, pentru a influența percepția românilor încă de la o vârstă fragedă. Iar anumite evenimente istorice erau modificate semnificativ, pentru a susține regimul acelei epoci.

Manualele de istorie din timpul perioadei comuniste nu erau deloc atât de obiective precum pretindeau. Numeroase evenimente istorice erau prezentate într-un mod modificat, pentru a sprijini regimul lui Nicolae Ceaușescu.
Iar printre cele mai flagrante modalități în care autoritățile încercau acest lucru era prin legătura pe care doreau să o creeze între Ceaușescu și personalități marcante din trecutul țării. În aceste manuale exista o poză în care liderul comunist era Decebal, Mircea cel Bătrân, Mihai Viteazul, Cuza, Bălcescu, cât și de Kogălniceanu. Iar titlul acestei ilustrații era „Bărbat între bărbați”.
Cum erau modificate manualele de istorie înainte de Revoluție
Comuniștii doreau să creeze ideea unui brav popor care a influențat istoria mondială încă din cele mai vechi timpuri. De exemplu, manualele pretindeau că Europa de Vest ar fi fost salvată de turci doar datorită victoriilor lui Ștefan cel Mare și a altor domnitori români
„Au vrut să scoată în evidenţă o mare forţă a naţiunii româneşti. În realitate, turcii când au vrut să ajungă undeva au ajuns, ba chiar cu românii alături. În rest, noi nu am câştigat niciun război cu ei, poate doar nişte bătălii locale care nu au influenţat cursul istoriei”, spunea profesorul și scriitorul Mircea Pora, potrivit adevarul.ro.
De asemenea, Ceaușescu era prezentat ca un vizionar îndrăzneț, crucial pentru bunăstarea țării. „Nicolae Ceauşescu, care prin energia sa clocotitoare, prin spiritul său clarvăzător şi îndrăzneţ, prin activitatea sa neobosită a imprimat un ritm nou transformărilor revoluţionare din societatea românească”, scria un manual de istorie din acea vreme.
Cum era prezentată ziua de 23 august
În ce privește ziua de 23 august 1944, aceasta era prezentată drept un eveniment crucial pentru dezvoltarea României, în care masele populare au dobândit, cu adevărat, independență. „Frăţia de arme româno-sovietică a pus bazele trainicei şi indestructibilei prietenii dintre poporul român şi popoarele Uniunii Sovietice”, spuneau autorii manualului.
De asemenea, mai multe evenimente din timpul celui de-al Doilea Război Mondial erau prezentate într-un mod care punea într-o lumină cât mai bună Partidul Comunist.