Ceaiul poate reduce riscul apariției unei probleme dureroase de sănătate. Cafeaua are efectul exact opus atunci când este consumată în exces

17 decembrie 2025 6:45   Stil de viață

Ceaiul este a doua cea mai populară băutură din întreaga lume, după apa potabilă. Iar această popularitate nu se datorează numai gustului divers și plăcut pe care îl are, ci și numeroaselor beneficii pe care le aduce stării noastre de sănătate. Acum, experții din Australia au descoperit că ceaiul are încă un avantaj, complet neașteptat.

Oriunde ne-am afla pe glob, vom observa că oamenii din jurul nostru consumă ceai. Iar pe lângă gustul divers și plăcut pe care îl are, ceaiul a fost folosit drept remediu natural, încă din cele mai vechi timpuri. Acum, cercetătorii de la Universitatea Flinders din Adelaide, Australia, au observat că această băutură mai are un efect pozitiv de-a dreptul neașteptat.

Mai precis, consumul regulat de ceai poate scădea riscul femeilor de a se confrunta cu fracturi de șold. Iar, în mod surprinzător, cafeaua ar putea avea efectul exact opus. Experții au analizat informații culese de-a lungul unui întreg deceniu, care le-au permis să ajungă la această concluzie.

Ceaiul poate reduce riscul unei fracturi de șold

Practic, cercetătorii australieni au observat că băutorii de ceai aveau oase ușor mai puternice, lucru ce scădea riscul producerii unei fracturi. Iar în ciuda faptului că această diferență nu era foarte mare, ea contează enorm atunci când vine vorba despre riscuri precum fracturile.

„Chiar și o îmbunătățire mică în densitatea oaselor se poate traduce în mai puțin fracturi în cadrul grupurilor mari”, a spus dr. Enwu Liu, co-autoare a acestui studiu, potrivit msn.com.

Acest studiu poate ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine cum stilul de viață, inclusiv alegeri banale precum consumul de ceai sau cafea, poate influența sănătatea oaselor și chiar și apariția osteoporozei.

Consumul excesiv de cafea poate afecta oasele

Experții au precizat că această descoperire arată că modificări minore în dietă pot contribui la reducerea riscului producerii unei fracturi de șold, sau chiar și a apariției osteoporozei. Desigur, pe lângă consumul de ceai, este nevoie și de calciu, vitamina D, un stil de viață activ și tratamente medicale, atunci când este nevoie.

Iar în ce privește cafeaua, în timp ce un consum moderat, de cel mult trei cești pe zi, nu va afecta sănătatea oaselor, orice cantitate care depășește acest prag poate deveni periculoasă.

Mai multe