Condimentul periculos folosit des în rețete. Puțină lume știe cât de nociv este pentru sănătate

11 noiembrie 2023 16:51   Stil de viață
Ultima actualizare:

Pentru că oferă o aromă aparte mâncărurilor, vegeta se numără printre cele mai folosite condimente de către gospodine. Însă puțini cunosc faptul că vegeta conține, de fapt, mult zahăr, conservanți și coloranți. 

Vegeta, pericol pentru organism 

În România, unele dintre cele mai folosite condimente sunt cele de tip vegeta. Mulți oameni le asociază cu gustul copilăriei și le adaugă aproape în toate rețetele pe care le pregătesc, scrie fanatik.ro. Cu toate acestea, produsele de acest tip ar putea reprezenta un pericol pentru sănătate. Lista de ingrediente spune că este un ingredient alimentar vegan, dar conținte trei feluri de potențioatori de gust și aromă, printre care și glutamatul de amplificare a gustului.

Puțini știu, însă ce conține vegeta. Sarea este un ingredient de bază în vegeta. Apoi legumele deshidratate, acestea pot include morcovi, ceapă, usturoi, ardei gras și altele. Vegeta poate conține diverse ierburi și mirodenii, cum ar fi pătrunjel, țelină, cimbru, boia de ardei, piper negru etc., pentru a adăuga arome variate.  

Unele variante de vegeta conțin zahăr pentru a adăuga o notă ușoară de dulce. Vegeta mai conține un aditiv alimentar care intensifică gustul, conferind preparatelor un gust mai pronunțat. MSG-ul este un ingredient controversat, fiind asociat cu simptome precum dureri de cap și greață la persoanele sensibile.

Vegeta mai conține și aromatizanți naturali, acid citric, conservanți și coloranți. Acest ingredient accentuează senzația de foame, ceea ce înseamnă că vei mânca mai des și în cantități mai mari, iar asta din cauza glutamatului monosodic.

Cum se face vegeta de casă

Dacă îți place vegeta sau orice alt mix de legume uscate, trebuie să știi că îl poți prepara și singură, acasă, fără conservanți. Nu este deloc greu și cu siguranță este mult mai sănătos. Nu ai nevoie decât de: 200 gr de morcovi; 150 gr de pătrunjel (frunze și rădăcină); 150 gr de țelină (frunze și rădăcină sau tulpină); 2 cepe mari și câteva linguri de apă (3-4).

Mai multe