Totul despre cele 4 tipuri de ciocolată. Care e de fapt cea mai sănătoasă

Ultima actualizare:

    În afară de cea neagră,  albă şi cu lapte, s-a mai  descoperit ciocolata roz
În afară de cea neagră, albă şi cu lapte, s-a mai descoperit ciocolata roz

Astăzi vom vorbi despre unul dintre cele mai iubite deserturi din lume – ciocolata. Pe rafturile magazinelor găsim o mulţime de sortimente: cu alune, cu fructe, cu biscuiţi, sub formă de bomboane, de batoane, tablete, trufe şi multe, multe altele. Însă la bază, fără aceste combinaţii şi texturi, fără coloranţi artificiali sau naturali, ciocolata este de doar 4 tipuri: neagră, albă, maronie şi roz.

În stare naturală, fără adaosuri de coloranţi, ciocolata poate avea 4 nuanţe: neagră, albă, roz sau maronie. Culoarea diferă în funcţie de proporţia şi combinarea ingredientelor de bază: unt de cacao, pudră de cacao şi lapte. Ciocolata roz, sau Ruby, este ultima descoperire a maeştrilor ciocolatieri belgieni, după ce nu se mai inovase nimic în domeniu de 80 de ani. „Untul de cacao este ingredientul de bază în ciocolată, indiferent de tipul acesteia. E greu de spus care e mai sănătoasă. În principiu, cea neagră, datorită conţinutului mai mare de antioxidanţi. Însă ceea ce face cu adevărat diferenţa e calitatea ingredientelor. Laptele trebuie să fie pur, zahărul cât mai puţin şi nu rafinat. Gustul trebuie să fie plin, profund, cu textură untoasă şi senzaţia că ţi se topeşte în gură”, explică Aura Oprea, reprezentantă Chocolissimo. Specialista ne descrie pe rând fiecare tip în parte, explicând diferenţele lor de culoare, de gust şi de proprietăţi.

  • Ciocolata neagră. Este făcută din unt de cacao (e o pastă albă-ivoire), pudră de cacao (în proporţie de 30-99%) şi îndulcitori. Are un gust amărui, cremos şi mult mai pronunţat decât orice altă ciocolată. De-a lungul timpului au fost elaborate aproape 20 de reţete diferite de ciocolată neagră, majoritatea nu conţin deloc lapte. 
  • Ciocolata cu lapte. Are un conţinut de minimum 12% lapte, 25% unt de cacao şi pudră de cacao. Există peste o duzină de reţete diferite de ciocolată cu lapte, care diferă prin conţinutul de cacao, dar şi prin gradul de fluiditate. Unii producători au înlocuit lapte de vacă, folosind lapte de cocos. 
  • Ciocolata albă. Conţine doar unt de cacao (în proporţie de minimum 40%), lapte şi îndulcitori.  „Culoarea ei ar trebui să fie ivoire, iar atunci când o găsiţi în magazine albicioasă, înseamnă că are prea multe adaosuri şi prea puţin unt de cacao”, spune Aura Oprea. 
  • Ciocolata roz, sau Ruby. Este ultimul tip de ciocolată descoperit. Culoarea e naturală, dată de un soi special de boabe de cacao, cu tentă rubinie.
  •  
  • „Se cultivă doar în anumite regiuni şi pe anumite plantaţii din Brazilia, Ecuator şi Coasta de Fildeş, însă originea nu este definitorie în privinta culorii rubinii. Experţii belgieni susţin că nuanţa specială este o întâmplare a naturii. Culoarea aceasta rubinie se pierdea în trecut în cadrul procesul de producţie, prin fermentare. Deși au aflat despre existența boabelor rubinii de cacao de mult timp, a fost nevoie de 13 ani de cercetare pentru ca Ruby să ajungă pe rafturi”, aflăm de la Aura Oprea. Gustul acestui tip de ciocolată este acrişor, fructat, putând fi consumată în combinaţii spectaculoase, cu fructe de pădure, ghimbir, marcha sau wasabi. Deocamdată este o singură reţetă de Ruby, cu unt de cacao şi pudra de cacao rozalie numită RB1. Beneficiile ciocolatei
  • O lingură de ciocolată conține în medie 1 gram de proteine, 8 grame de zahăr și 4,5 grame de grăsime. Cicolata albă și cea cu lapte conțin și calciu (datorită laptelui prezent în rețetă), iar cea neagră are un conținut de fier. Cea mai sănătoasă opțiune, o demonstrează studiile, este cea neagră. Bogată în antioxidanți (fiind motivul pentru care este folosită și în tratamentele corporale și faciale), are beneficii în bolile cardiovasculare, dar și în îmbunătățirea funcției cognitive, reduce riscul de a dezvolta diabet și îmbunătățește starea de spirit.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
furtuna Italia tren  jpeg
parfum_shutterstock 1498408832 jpg
zone depromenada in cucuresti calea victoriei jpeg
Femeie bolnava in pat - eutanasiere - ingrijire FOTO Shutterstock
NATO Joint Warfare Centre jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
supermarket 5202138 1280 jpg
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net