Ce aditivi alimentari trebuie să eviţi!

Ultima actualizare:

Fie că vorbim despre stablilizatori de culoare, conservanţi sau îndulcitori artificiali, aditivii alimentari nu sunt neapărat periculoşi. Cu toate acestea, o dietă bogată în alimente procesate este corelată cu obezitate, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare şi cancer. Iată ce aditivi trebuie evitaţi!  

  • Glutamat monosodic (E621). Este o sare sodică din acidul glutamic, un aminoacid non-esenţial apărut natural. Este un aditiv alimentar clasic, utilizat pentru a intensifica aroma preparatelor. Consumul de glutamat monosodic a fost asociat cu creşterea în greutate şi cu sindromul metabolic în unele studii observaţionale, deşi alte cercetări nu au găsit nici o legătură. Unele persoane au o sensibilitate crescută la glutamatul monosodic şi pot prezenta simptome cum ar fi dureri de cap, transpiraţii şi amorţeală.
  • Nitrit de sodiu (E250). Întâlnit frecvent în carnea prelucrată, nitritul de sodiu acţionează ca un conservant pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor, adăugând aromă sărată şi culoare roşu-roz. Atunci când sunt expuşi temperaturilor ridicate şi în prezenţa aminoacizilor, nitriţii se pot transforma în nitrozamina, un compus care poate avea efecte nocive asupra sănătăţii. Un aport mare de nitriti şi nitrozamină a fost asociat unui risc crescut de cancer la stomac, de cancer colorectal, de cancer la sân şi la vezica urinară. 
  • Caragenan (E407). Acţionează ca agent de îngroşare, emulgator şi conservant în multe produse alimentare. E un produs natural, obţinut din anumite specii de alge marine. Se utilizează în lactate, în dulciuri, creme, sosuri, topping-uri, dressing-uri, îngheţate, în fructe şi legume conservate, în produse din carne, peşte, ouă. Deşi e reglementată folosirea sa ca aditiv, în anumite cantităţi recomandate, există studii care arată că favorizează inflamarea tractului digestiv. De asemenea, poate creşte nivelurile de zahăr din sânge şi poate favoriza apariţia toleranţei la insulină şi a diabetului zaharat. Poate fi asociat cu formarea ulcerului.
  • Benzoat de sodiu (E211). Este un conservant adăugat adesea în băuturi carbogazoase şi utilizat în conservarea legumelor, a fructelor. Mai multe studii au descoperit reacţii adverse potenţiale care ar trebui luate în considerare. Spre exemplu, combinarea benzoatului de sodiu cu coloranţii alimentari artificiali a crescut hiperactivitatea la copii. De asemenea, un consum mare de băuturi care conţin benzoat de sodiu a fost asociat cu simptome de ADHD la adolescenţi şi tineri, conform www.sfatulmedicului.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net