Leguma de sezon considerată un afrodiziac în Egiptul Antic. Acum e pe mesele tuturor românilor

29 mai 2024 13:32   Stil de viață
Ultima actualizare:

Salata verde este adesea percepută ca un aliment obișnuit în dieta noastră modernă. Cu toate acestea, în Egiptul Antic, această legumă avea o semnificație mult mai profundă și interesantă. În timp ce astăzi salata verde este un ingredient esențial în salate și alte preparate, în vechiul Egipt, ea era considerată un simbol al fertilității și chiar un afrodiziac.

Leguma de sezon considerată un afrodiziac în Egiptul Antic

Potrivit egiptologului Salima Ikram de la American University of Cairo, o rudă îndepărtată a salatei romane (un tip de salată cu frunze lungi) era asociată cu fertilitatea și sexualitatea în Egiptul Antic. Ikram explică faptul că imagini ale acestei salate pot fi observate pe mormintele datând din jurul anului 2000 î.e.n. Mai mult, salata era un simbol al zeului fertilității Min.

Zeul Min era adesea ilustrat având penisul erect și era descris ca „marele iubirii” într-un text din templul Edfu. Egiptenii credeau că salata verde era responsabilă pentru capacitatea neobosită a lui Min de a realiza actul sexual. Aceasta arată cât de profund era integrată salata în mitologia și obiceiurile egiptene legate de fertilitate și sexualitate, potrivit historia.ro.

Salata verde a fost consumată de milenii, iar varianta „primitivă” a acesteia semăna cu salata romană pe care o cunoaștem astăzi. Cu toate acestea, în jurul anului 2000 î.e.n., salata nu era considerată un simplu aperitiv, ci avea rolul de afrodiziac.

De-a lungul a 3.000 de ani, rolul zeului Min a evoluat, dar asocierea sa cu salata verde a rămas constantă. Prima ilustrație a zeului Min alături de salată datează din anul 1980 î.e.n., în Capela Albă a lui Senusret, dar este posibil să fi existat și exemple mai vechi.

Egiptenii considerau salata sacră nu doar pentru că creștea dreaptă, dar și datorită lichidului lăptos care rezulta când era tăiată. Acest lichid era văzut ca un simbol al laptelui mamei sau chiar al spermatozoizilor, amplificând astfel conotațiile sale de fertilitate și viață.

Deși frunzele salatei nu erau de mare interes pentru egipteni, semințele florilor acesteia erau extrem de valoroase. Aceste semințe erau folosite pentru a produce uleiuri naturale. Aceste uleiuri aveau multiple utilizări, fiind folosite în gătit, în medicină și chiar în procesul de mumificare.

Mai multe