#Exclusiv Click!

Presiunea de sărbători este prea mare? Psihologul Ciprian Cucu ne dezvăluie cum putem petrece în liniște

23 decembrie 2023 18:40   Stil de viață
Ultima actualizare:

În loc să fie un prilej de recunoștință și bucurie, sărbătorile se pot transforma de multe ori într-o adevărată corvoadă. În loc să stăm cu toții liniștiți la masă sau să facem ceva care ne bucură cu adevărat, suntem puși în situația în care ne simțim constrânși să mergem la rude pe care nu vrem să le vizităm sau că trebuie să pregătim mese bogate deși nu ne simțim în stare. Am discutat despre asta cu psihologul Ciprian Cucu care ne-a oferit cele mai bune soluții pentru a celebra sărbătorile în liniște!

Ciprian, cum putem combate tot stresul din perioada sărbătorilor?

Presiunea cadourilor costisitoare, statul la cozi pentru acestea, făcutul curățeniei generale, împodobirea casei, petrecerile grandioase sau mesele de familie supra încărcate, cumpărăturile pentru masa de Crăciun și de Anul Nou, vizitarea târgului de Crăciun, cazarea la cel mai luxos hotel de munte...toate acestea, sub o formă sau alta, direct sau indirect, fac parte din viața omului cotidian! Aspecte care deși teoretic ar trebui să ne ajute să simțim mai puternic spiritul sărbătorilor, ne fac să ajungem obosiți, stresați, triști și să simțim că am muncit mai mult în aceste zile libere decât în zilele petrecute la muncă.

De ce și pentru ce toate acestea, de fapt? Care e cu adevărat rolul acestor sărbători? Vedem filme de Crăciun și în special, reclame de sărbători care ne spun concret despre cum ar trebui să sărbătorim aceste zile, cum să ne simțim și în mod special ce să cumpărăm ca să ne simțim „în spiritul sărbătorilor”.

Nimic din toate acestea nu ar fi o problemă dacă nu am ajunge cum am concluzionat mai sus. Și ajungem astfel, fiindcă lăsăm aceste sărbători în mâinile altora. Din păcate, putem ajunge ca în aceste zile să fim asemenea unor bancomate cu bani sau a unor însoțitori de companie.

Să le luăm pe rând: Masa de Crăciun! Celebra masă de Crăciun în care e recomandat să fie prezentă toată familia extinsă. Ce facem pentru aceasta? Curățenie generală, cumpărături, rețete, împodobirea casei, așezarea oamenilor la masă, etc. Unde se ajunge însă de multe ori? Frustrarea faptului că nu ți-au fost observate și apreciate eforturilor, posibilele discuții din cadrul familiei care pot naște adevărate certuri, obligativitatea de a sta într-un loc doar pentru că faci parte din acea familie și câte și mai câte. Din păcate aud foarte des din partea cunoscuților că un Crăciun ideal pentru ei ar fi acela în care nu trebuie să meargă la nimeni și să nu vină nimeni la ei! Oare de ce? Oare e chiar așa mare bucurie în fiecare familie, oare chiar trebuie să simțim un așa mare efort pentru fiecare astfel de întâlnire? Cu alte cuvinte ce spun acești oameni? Că și-ar dori să petreacă Crăciunul doar între ei, bucurându-se de atmosfera de afară sau cea din propria casă, poate de filmele de Crăciun, de vinul fiert, fără conversații de curtoazie ci doar aprecieri reale din partea și pentru oamenii care cu adevărat contează.

Cadourile! Trebuie să oferim cadouri care să nu sugereze că sunt prea ieftine sau că persoana respectivă nu e o persoană atât de importantă pentru tine, ideal să mai fie și practic, ș.a.m.d. Sincer...cine își mai aduce aminte de ce a primit cadou acum 5 ani și de la cine? Ce îți poate garanta succesul pe acest subiect?

Masa îmbelșugată! Să luăm de toate și pentru toți...iar asta se finalizează de cele mai multe ori cu multă mâncare care se strică și trebuie aruncată. Nu e ca și cum în aceste zile mănânci 6 mese în loc de 3! Nu e ca și cum chiar e nevoie de atâția cârnați, atâta salată boeuf, atâta cozonac, etc. Da, poți să îți satisfaci pofta și gustul și făcând sau cumpărând exact ca într-o zi normală. Din păcate, d.p.d.v. sociologic, asta arată nivelul de sărăcie. Căci omul care își permite în fiecare zi să-și cumpere tot ce poftește, nu are nevoie de o zi specială din an în care să mănânce ceva anume. Însă omul de rând dorește să simtă că în aceste zile o duce asemenea unui om bogat, dar se îmbogățește doar cu stres, tristețe și frustrare.

De ce ajungem la aceste stări? Pentru că alegerile nu sunt ale noastre! Facem ceea ce vor sau spun părinții, ceea ce vor sau spun reclamele, ceea ce vor sau spun alții și uităm să ne întrebăm și pe noi ce este cu adevărat important?

De aici și soluția! Cum ar fi să te întrebi „Ce reprezintă Crăciunul pentru mine?” O sărbătoare creștină? Atunci cum trăiești creștinește această sărbătoare?! O zi în care vrei să te relaxezi cu oamenii dragi? Atunci cum trăiești această relaxare?! Deci o altă întrebare ar fi „Cum trăiesc ceea ce declar că e important și reprezentativ pentru mine?”. Apoi dacă te gândești că răspunsurile tale s-ar putea să supere pe cineva, te poți întreba: „Eu cât de fericit voi fi dacă voi alege să fac ceea ce se așteaptă ceilalți să fac?”, „Cum pot comunica, cu fermitate și limite, ceea ce e important și pentru mine de aceste sărbători?” Dacă cu adevărat vrei să te relaxezi aceste zile, alege-ți activități relaxante; dacă vrei să fii cu ai tăi de sărbători du-te la ai tăi, colindă-i, dar fără mese somptuoase că nu asta contează pentru tine și pentru cum traduci să fii cu ai tăi!

Oare semnificația cadourilor de Crăciun a fost aceea de a face cadouri scumpe și multe? Oare semnificația Anului Nou a fost aceea de a petrece undeva departe și cheltuind mulți bani simțindu-te special pentru o noapte? Sunt tentat să cred că nu. Și da, poate nu poți rezona cu a nu pune preț pe cadouri și a nu-ți petrece noaptea dintre ani cine știe unde; și nu e nimic greșit în a le face atâta timp cât ele sunt răspunsurile sincere la întrebările recomandate mai sus!

Dacă chiar vrei să oferi un cadou, oferă un cadou care să sublinieze că te-ai gândit la acea persoană și observ-o ca pe o bucurie nu ca pe un stres. Ghici ce? Nu poți mulțumi pe toată lumea! Ideea principală e că NICI NU TREBUIE! Dacă vrei să nu te simți stresat de sărbători, pur și simplu, nu lăsa factorii stresanți externi să-ți dicteze fericirea și sărbătorile tale. Pune accent și pe tine și încurajează-i și pe cei dragi să facă la fel!

Mai multe