Alimentul care nu trebuie să lipsească de pe masă, în Ajunul Crăciunului. „Are rol de mediere între om şi divinitate”

Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbători de peste an de care se leagă numerose tradiții și obiceiuri. Este sărbătoarea în care oamenii își pun cele mai mari speranțe și ziua în care se rostesc cele mai multe dorințe. Există o mulțime de tradiții și obiceiuri menite să aducă bunăstare, belșug, sănătate și bucurie. Despre o credință legată de seara magică de 24 decembrie, Ajunul Crăciunului, se spune din bătrâni că ar trebui să ținem cont dacă vrem să ne meargă bine în anul care urmează să vină.

masa de craciun jpeg

Alimentul care trebuie pus pe masă în Ajunul Crăciunului

Au rol de mediere între om şi divinitate” Știm cu toții că sunt anumite alimente care au funcții magice în perioada sărbătorilor mari din timpul anului. Și dacă le consumăm în anumite intervale de timp, potrivit credinței populare, ne pot aduce sănătate și prosperitate.

Se spune că dacă mâncăm mere în Ajunul Crăciunului, vom fi norocoși și sănătoși pe parcursul întregului an care stă să înceapă. Mărul capătă în perioada din apropierea nașterii Domnului valențe magice și devine un “magnet” al bunăstării și al binelui. Potrivit etnologilor, mărul are un rol de mediere între om și divinitate.

„Dintre toate speciile vegetale este evident că mărul, alături de brad, apare încărcat cu funcţii magice, menite ‚să rezolve’ ori ‚să ajute’ la depăşirea anumitor stări şi, în general, să promoveze binele. Prin capacitatea sa de regenerare, de reînnoire şi de rodire periodică, mărul ocupă un important loc în economia sacrului.

Poate fi socotit printre arborii care au rol de mediere între om şi divinitate, alături de brad şi stejar, fiind pom sacru şi consacrat, dominând peisajul paradiziac, fiind arbore cosmic, al vieţii şi al recompensei divine” – explică cercetătorul în etnologie Romulus Antonescu în lucrarea “Dicționar de simboluri și credințe tradiționale românești”, citat de cimec.ro.

„Mărul este pomul Sfântului Prooroc Ilie”

„Scuturarea merelor de Sântilie este de bun augur pentru belşugul familiei”. Tot despre măr, în tradiția populară se mai spune că poate aduce și necazuri, dar și că poate influența starea vremii:

„Mărul este pomul Sfântului Prooroc Ilie, de aceea mere noi nu se mănâncă până în ziua în care este prăznuit sfântul (20 iulie), nici nu se scutură merele, nu se azvârle cu mere în sus, pentru ca grindina să nu bată merele. Nici nu se bat merele unele de altele, fiindcă se pot stârni furtuni mari, cu tunete, fulgere şi grindină.

Scuturarea merelor în ziua de Sântilie este de bun augur pentru belşugul general al familiei, iar, dacă din unii copaci cad fie şi numai două mere, este bine să fie chemaţi copii şi să le fie oferite ca pomană. Se crede că, pentru a avea noroc, este bine să se înghită în fiecare dimineaţă, pe nemâncate, câte un sâmbure de măr. În ziua de Paşte, fetele trebuie să se spele cu merişor ras şi cu un ban de argint, introduse într-un vas cu apă, pentru ca tenul să fie alb şi rumen peste an” – a mai precizat etnologul.

Nu uitați, așadar, să includeți mere în meniul cinei de Ajun, pentru ca toți mesenii să se poată bucura de prosperitate și sănătate în noul an.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
West Side Flower Fest 2 1 scaled jpg
crima sibiu jpg
parcul Buila Vanturarita jpg
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
Captură de ecran din 2024 05 19 la 10 10 00 png
rostariu regina maria jpg
ciocolata calda jpg
vilnius profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net