Beneficiile neștiute ale ardeiului capia! Cum prepari cea mai rapidă și delicioasă salată

20 august 2023 10:33   Rețete

Se apropie sezonul ardeilor capia! Această legumă delicioasă pe o putem folosi într-o mulțime de preparate specifice toamnei, ascunde mult mai multe beneficii decât v-ați imaginat. Fie ca îl includem în zacuscă sau într-o salată de toamnă, ardeiul capia este nu doar gustos, ci și foarte sănătos! Îți dezvăluim de ce este bine să consumi capia, dar și cum îl poți prepara rapid.

Ce conțin ardeii capia

Ardeii capia reprezintă o sursă valoroasă de substanțe nutritive, având în conținut antioxidanți în cantități semnificative. Variantele de ardei kapia proaspăt sunt recunoscute pentru conținutul lor crescut de vitamina C, în timp ce, cei care sunt copți tind să aibă o concentrație și mai ridicată de această vitamină comparativ cu cei nepreparați. În plus, ardeii capia conțin vitamina K și mai multe vitamine din familia B, în special B1, B3 și B6.

Când vine vorba de conținutul de antioxidanți, ardeii kapia roșii se disting prin prezența înaltă a pro-vitaminei A sub formă de carotenoizi pigmentați, incluzând beta-caroten, alfa-caroten și beta-criptoxantină. Următorii în linie sunt ardeii kapia portocalii. Pe de altă parte, variantele necoapte, adică cei verzi, se remarcă prin conținutul superior de clorofilă.

Pe lângă aceste aspecte, ardeii capia au un conținut scăzut de calorii, cuprinzând doar între 30 și 40 de kilocalorii la fiecare 100 de grame. Aceștia sunt, de asemenea, săraci în grăsimi, proteine, carbohidrați și zaharuri, și conțin aproape nesemnificative cantități de sodiu. Adăugându-se la lista beneficiilor, ardeii oferă o sursă importantă de fibre alimentare și aduc cu ei minerale esențiale precum mangan, potasiu, magneziu, fier și fosfor.

De ce să consumi ardei capia

Aceștia suunt buni pentru pierderea sănătoasă în greutate datorită faptului că sunt săraci în calorii și grăsimi. Sunt benefici pentru tensiunea arterială ridicată. Vitamina C din ardeii Kapia ajută la menținerea elasticității vaselor de sânge prin sinteza colagenului și la eliminarea plăcii de pe pereții vaselor de sânge. Au beneficii anti-îmbătrânire datorită vitaminei C care stimulează sinteza colagenului pentru o mai bună elasticitate a pielii și mai puține riduri. Auroprietăți antiinflamatorii datorate unui bun conținut de vitamina C și antioxidanți pigmentați și incolori. Stimulează sistemului imunitar sub forma unor beneficii de curățare a radicalilor liberi, antiinflamatoare și de vindecare a rănilor și sunt antioxidanți.  Aceștia au proprietăți antianemice, deoarece conțin fier și vitaminele B1, B3 și B6. Aceștia stimulează nivelul de energie și vitalitate cu carbohidrați, zaharuri, vitaminele B și fier.

Rețetă de ardei capia cu oțet - cea mai rapidă și delicioasă salată

Ingrediente

1 kg. de ardei capia copți, curătați, 150 ml. oțet, 50 g. zahăr, 2 lingurițe de boabe de muștar, 1 ramurică de țelina, 1 foaie dafin. 

Mod de preparare

Coacem ardeii și îi presărăm cu sare grosieră, urmând să îi lăsăm acoperiți cu un capac pentru câteva minute. După coacere, îi decojim și îi desfacem fâșii. Aveți grijă când îi decojiți să puneți mereu mâna în apă rece. Se elimină sâmburii cu mare atenție, fără a-i clăti însă cu apă. Într-o cratiță, punem la fiert timp de 2 minute oțetul, zahărul și semințele de muștar. Saramura obținută o turnăm peste ardeii copți, lăsând-o să pătrundă timp de 30 de minute.

După această etapă, fâșiile de ardei le punem în borcan, iar apoi le acoperim cu saramura preparată anterior. Se sigilează borcanele cu capace și se depozitează în camara pentru a fi păstrate. Se pot servi imediat după preparare dacă se dorește.

Mai multe