Ce pun bulgăroaicele în varza călită, ca să iasă aromată? O prepară complet diferit față de gospodinele din România
Bulgăroaicele au o abordare ușor diferită față de gospodinele din România când vine vorba de varza călită, mai ales când o pregătesc pentru mesele tradiționale sau în perioada iernii.


În general, varza călită din Bulgaria este destul de asemănătoare cu cea din țara noastră. Însă, există și câteva detalii unice, atunci când vine vorba despre rețeta din țara vecină. Iar diferențe cheie și ingrediente aromatice pe care le folosesc frecvent gospodinele din Bulgaria pot fi folosite ușor și în România!
Boia (de obicei dulce, uneori afumată)
Bulgarii folosesc boia de ardei dulce în multe mâncăruri, inclusiv în varza călită, ceea ce oferă un gust specific, ușor dulceag și o culoare intensă.
În unele regiuni, se adaugă și puțină boia afumată pentru profunzime.
Chimen sau semințe de mărar
Acestea sunt frecvent folosite în varza bulgărească, oferind o aromă intensă și distinctă care contrastează cu dulceața verzei.






Chimenul ajută și la digestie.
Ceapă și morcov călite
Înainte de a pune varza, bulgăroaicele călesc ceapă și uneori morcov ras, ceea ce adaugă dulceață și un strat suplimentar de aromă.
Roșii sau pastă de roșii
Spre deosebire de multe rețete românești de varză călită care sunt doar cu sare, piper și eventual puțină afumătură, bulgarii adaugă roșii pasate sau pastă de roșii, mai ales dacă varza nu e foarte zemoasă.
Acest lucru oferă un gust mai bogat, ușor acrișor.
Ardei gras sau iute
Se adaugă uneori ardei gras tăiat cubulețe, pentru aromă și culoare.
În anumite regiuni, se pune și puțin ardei iute pentru un plus de savoare.
Ulei generos și uneori untură
Se folosește mai mult ulei de floarea-soarelui decât în rețetele românești, pentru ca varza să se rumenească ușor și să capete acea textură ușor crocantă.
În zonele rurale, se folosește și untură de porc, mai ales în sezonul rece.
Mărar uscat și dafin
Spre final, adaugă adesea mărar uscat, nu verde, pentru o aromă mai intensă.
Foile de dafin completează gustul, oferind o notă discretă și caldă.
Diferențe-cheie față de stilul românesc
În România, varza călită e adesea mai simplă: ceapă, sare, piper, eventual pastă de tomate și afumătură.
Bulgăroaicele pun accent pe condimente și boia, cu un gust mai „rotund” și ușor dulce-picant.
Textura este uneori mai rumenită, cu marginile crocante, datorită prăjirii mai lente și grăsimii în cantitate mai mare.