Ce să faci cu resturile de cozonac rămase după sărbători. Rețeta pentru un desert delicios
Chiar dacă trec sărbătorile, nu este necesar să arunci mâncarea care ți-a rămas. Cu cozonacii uscați poți realiza cele mai bune rețete de deserturi, iar cea mai delicioasă rețetă cu cozonac îi va impresiona pe invitați.
Ce poți face cu cozonacii uscați, rămași după sărbători
Multe gospodine preferă să arunce cozonacii uscați rămași după sărbători. Dacă și tu aveai în plan să faci asta, oprește-te și ia în calcul varianta de a realiza cel mai bun desert!
Iată cum poți folosi resturile de cozonaci rămase după sărbători, pentru cel mai delicios desert!
În primul rând, dacă cozonacul rămas e sub formă de felii, iată ce poți face: unge-le cu puțin unt și pune-le la toaster timp de 2-3 inute.
Budincă de cozonac sau pâine cu brânză și mere caramelizate
Ingrediente:
- 600-700 g pâine sau cozonac - cca. 14-15 felii
- 250 ml lapte
- 50 g unt pentru uns forma
- 50 g zahăr pentru tapetat formă
- 500 g brânză dulce de vaci
- 200 g smântână groasă (min. 20% grăsime)
- 150 g zahăr
- 1 linguriță extract de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat
- coaja rasă de la ½ lămâie
- un vârf de cuțit sare
- 3 ouă
- 6 mere + suc de la ½ lămâie
- 50 g zahăr
- 50 g unt
- 200 g stafide
- 25 g zahăr pudră vanilat pentru decor
Mod de preparare:
Într-un castron suficient de mare adaugă brânza de vaci, ouăle, smântâna, coaja de la lămâie, vanilia și sarea. Un praf sau 2 ar trebui să fie mai mult decât suficient. De asemenea, tot acum se adaugă și stafidele.
Amestecă totul cu o spatulă și, între timp, ocupă-te de cremă. Spală bine, bine merele, scoate toate semințele și adaugă zeama de la o lămâie.
Cuptorul se preîncălzește la 170 de grade, iar forma pe care ai ales-o pentru prăjitură se unge cu 50 de grame de unt și se tapetează, apoi, cu 50 de grame de zahăr.
În tavă se așează feliile de pâine sau cozonac și se stropesc cu lapte rece, circa 250 de ml, iar toată crema de brânză se toarnă deasupra. Peste crema de brânză se pun, mai apoi, merele tăiate în felii potrivite, apoi se pune zahăr, 50 grame și puțin unt, rupt în bucățele mici.
Tava se introduce în cuptor și se lasă la copt timp de 50-60 de minute, iar la jumătatea timpului se întoarce în cuptor, pentru o coacere uniformă. Temperatura se ridică la 200 de grade în ultimele 10 minute de coacere, pentru ca merele să se caramelizeze frumos și să-și lase zeama în budincă.
Citește și - Anna Lesko face cel mai bun cozonac de Crăciun! Rețeta secretă furată tocmai din Republica Moldova
După ce scoți tava din cuptor, este necesar să o lași la „odihnit” timp de 30 de minute, înainte să o tai, altfel riști să se rupă budinca și să nu poată fi tăiată în felii.
Înainte de a o servi, presară puțin zahăr pudră pe deasupra, sau dacă vrei, sirop de caramel pe care fie îl găsești în supermarketuri, fie alegi să-l prepari acasă.
Ce mai poți face cu resturile de cozonac rămase după sărbători
Budinca de cozonac cu cremă de brânză nu este singurul desert delicios pe care îl poți prepara. Cu acestea mai poți face multe alte lucruri, care pot fi servite, de exemplu, dimineața, pe post de mic dejun sau ca gustare, între mese.
Ia un bol și pune în el resturile de cozonac rămase după sărbători. Toarnă puțin lapte cald, pune 2-3 pătrățele de ciocolată, stafide sau merișoare, ce îți este pe plac și poți servi pe post de terci de ovăz. Poftă bună!
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!