Ciorbă de măruntaie de pasăre, rețetă din anul 1965. Cum o făceau străbunii gustoasă și ce ingredient o ținea proaspătă chiar și o săptămână

29 octombrie 2024 15:42   Rețete

Borșul se numără printre mâncărurile preferate ale românilor. Perfect după o zi obositoare, se pregătește simplu și rapid. Dacă în ziua de azi există mai multe variante de a prepara borșul de pui, noi vă prezentăm astăzi și rețeta veche din anul 1965. 

În textul orginal al rețetei, aflăm cum se pregătea borșul din măruntaie de pasăre în anul 1965. 

„1/4 kg cartofi, 2-3 morcovi, 1 patrunjel, 1 telina, 1 ceapa, 1 cescuta cu orez, ½ l bors, 1 ou, maruntaie, aripi si git de pasare, patrunjel, sare. Se pun maruntaiele ,aripile si gitul sa fiarba cu zarzavatul taiat marunt  si sare. Separat se fierbe orezul si se adauga cind carnea este fiarta, odata cu borsul clocotit. Se drege borsul cu un ou batut in castron , peste care se toarna la inceput, cu incetul citeva linguri din oala apoi tot borsul. Se presara patrunjel verde tocat marunt si se serveste.” - sursa: Carte de bucate, Rada Nicolae, Maria Iliescu, Elena Baltag, 1965.

Ingredientele de care aveți nevoie pentru borșul de pasăre

- măruntaie pasăre, aripi și gât;

- câțiva cartofi; 

- 2 morcovi;

- 1 rădăcină pătrunjel; 

- 1 țelină; 

- 1 ceapă; 

- 1 ceșcuță orez; 

- 1 ou; 

- 1/2 l borș; 

- pătrunjel verde; 

- sare. 

Mod de preparare. Pașii pe care trebuie să-i urmezi 

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să cureți și să speli mărtuntaiele de pasăre, aripile și gâtul și se pun la fiert în circa 1,5-2 l de apă în care se adaugă un praf de sare. 

Toate legumele trebuie să le tai mărunt și să le pui la fiert împreună cu carnea de pasăre. Când s-a fiert carnea, se adaugă orezul care a fiert separat și borșul clocotit. 

Într-un bol se bate un ou și și se adaugă treptat câteva linguri de zeamă din borș și se amestecă. După ce ai obținut compoziția o adaugi în oală, tornând puțin câte puțin. La final se pune pătrunjel tocat și se servește. Poftă bună! 

Mai multe